Business & Finance Κυριακή 28/01/2024, 15:16
BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Επιπλέον μέτρα υπέρ των αγροτών σχεδιάζει η κυβέρνηση, εν μέσω απειλής για «πολιορκία» του Παρισιού

Γαλλία: Επιπλέον μέτρα υπέρ των αγροτών σχεδιάζει η κυβέρνηση, εν μέσω απειλής για «πολιορκία» του Παρισιού

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Gabriel Attal δήλωσε ότι σχεδιάζονται επιπλέον μέτρα για την προστασία του αγροτικού τομέα της χώρας, καθώς το Παρίσι τελεί υπό απειλή πολιορκίας από οργισμένους αγρότες που θεωρούν ανεπαρκή τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση και έχουν κατέβει τις τελευταίες ημέρες τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το υψηλότερο κόστος παραγωγής και τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Ο πρωθυπουργός Gabriel Attal υποσχέθηκε περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού που οι αγρότες θεωρούν αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητήματα με τη μεταβίβαση των αγροτικών ιδιοκτησιών κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην κεντρική Γαλλία την Κυριακή. Το ταξίδι του, το δεύτερο σε αγρόκτημα μέσα σε τρεις ημέρες, έρχεται καθώς η μεγαλύτερη ένωση αγροτών της χώρας κάλεσε σε “πολιορκία” του Παρισιού από αύριο

«Θέλω να αποσαφηνισθούν τα πράγματα και να δούμε τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε, επιπλέον μέτρα, γι’ αυτές τις ιστορίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού…δεν είναι φυσιολογικό να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα προϊόντα, ενώ γειτονικές χώρες, η Ιταλία και άλλες, μπορούν», είπε ο Gabriel Attal κατά την διάρκεια επίσκεψής του σήμερα σε αγροτική εκμετάλλευση νότια του Παρισιού όπου άκουσε τις διαμαρτυρίες για σειρά θεμάτων που προκαλούν την κρίση του αγροτικού τομέα: πτώση εισοδημάτων, χαμηλές συντάξεις, γραφειοκρατία, υπερπληθώρα νόμων και ρυθμίσεων, ανταγωνισμός από το εξωτερικό…

Η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού γίνεται την στιγμή που η κατάσταση κινδυνεύει να επιδεινωθεί, έπειτα από πρόσκαιρη ανάπαυλα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι αγρότες των δύο βασικών αγροτικών συνδικάτων απειλούν με πολιορκία αορίστου διάρκειας την γαλλική πρωτεύουσα. «Από την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 14.00, όλοι οι οδικοί άξονες που οδηγούν στην πρωτεύουσα θα καταληφθούν από τους αγρότες», σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο, δεν έχει αποφασισθεί η πορεία και η μορφή των αγροτικών κινητοποιήσεων σε εθνικό επίπεδο.

Σήμερα, παραμένουν αποκλεισμένοι πολλοί σημαντικοί οδικοί άξονες, παρά την αποκλιμάκωση, στην Βρετάνη (βόρεια) και στην Γκαρντ (νότια).

Η οργή των Γάλλων αγροτών έρχεται στον απόηχο των κινητοποιήσεων των Γερμανών αγροτών στα τέλη του Δεκεμβρίου κατά της φορολόγησης του αγροτικού ντίζελ που αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση του Olaf Scholz.

Σημειώνεται ότι χθες ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας -του FNSEA- δήλωσε ότι καλεί τα μέλη του να συνεχίσουν το κίνημα διαμαρτυρίας τους, παρόλο που νωρίτερα μέσα στην ημέρα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει σχέδια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των αγροτών.

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις δράσεις μας», δήλωσε ο επικεφαλής της FNSEA Arnaud Rousseau στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 την Παρασκευή.

Ο Attal προσπάθησε την Παρασκευή να εκτονώσει την οργή των αγροτών υποσχόμενος να ανατρέψει ένα σχέδιο αύξησης των φόρων στα αγροτικά καύσιμα και να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα στις εταιρείες που δεν σέβονται τους κανόνες για τις διαπραγματεύσεις των τιμών. Επανέλαβε επίσης την αντίθεση της Γαλλίας σε μια σημαντική εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του νοτιοαμερικανικού μπλοκ Mercosur.

Περαιτέρω μέτρα για τους αμπελοκαλλιεργητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πλήττονται από τις απώλειες που σχετίζονται με το δάκο, θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau.

Παρ’ όλα αυτά, ο Rousseau δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις αυτές «δεν απάντησαν σε όλα τα ερωτήματά μας» και «δεν ηρέμησαν» την οργή πολλών αγροτών.

«Όλοι οι κύριοι δρόμοι που οδηγούν στην πρωτεύουσα θα καταληφθούν από τους αγρότες», ανέφερε η FNSEA στην ανακοίνωση, η οποία υποστηρίχθηκε επίσης από το συνδικάτο των Νέων Αγροτών.

Το συνδικάτο Αγροτικού Συντονισμού στο Lot-et-Garonne, στη νοτιοδυτική Γαλλία, δήλωσε νωρίτερα αυτό το Σαββατοκύριακο ότι θα οδηγήσει τρακτέρ προς το Παρίσι τη Δευτέρα για να αποκλείσει τη χονδρική αγορά τροφίμων Rungis, ακριβώς έξω από την πρωτεύουσα.

Η αναταραχή των αγροτών έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Πολωνίας. 

Στο Βέλγιο, η Ομοσπονδία Νέων Αγροτών προγραμμάτισε διαμαρτυρίες την Κυριακή στο γαλλόφωνο τμήμα της χώρας. Περίπου 100 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου κοντά στη Μονς, νότια των Βρυξελλών, κάνοντας κύκλους στον περιφερειακό δρόμο σε αργή κίνηση, ανέφερε η εφημερίδα Le Soir.

Στην Ιταλία, περισσότερα από εκατό τρακτέρ απέκλεισαν το Σάββατο για λίγες ώρες μια πύλη διοδίων αυτοκινητόδρομου κοντά στη Ρώμη, ανέφερε η εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη διαμαρτυρίες σε άλλες πόλεις όπως η Βενετία. Μια ομάδα Γάλλων αγροτών που απέρριψε τις προτάσεις του Attal αναμένεται να συμμετάσχει σε διαμαρτυρία την Κυριακή στο Τορίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Προτεραιότητα Ατάλ να τερματίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Γερμανία: Απεργίες στα τρένα, σε ετοιμότητα πάλι οι αγρότες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News