Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 21:08
BUSINESS & FINANCE

Tesla: Σε «κλοιό» πιέσεων από Ερυθρά Θάλασσα και αυξημένο κόστος εργασίας

Tesla: Σε «κλοιό» πιέσεων από Ερυθρά Θάλασσα και αυξημένο κόστος εργασίας

Η μετοχή της Tesla υποχώρησε έως και 4% το πρωί της Παρασκευής, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία δέχεται πιέσεις από καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα και αφού προέβη σε μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στα οχήματά της στην Κίνα. Στις ΗΠΑ, το αυξανόμενο κόστος εργασίας και η απόφαση της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz να πωλήσει ένα μεγάλο μέρος του στόλου ηλεκτρικών οχημάτων της προστέθηκαν επίσης στα δεινά της Tesla.

Το Reuters ανέφερε ότι η Tesla σχεδιάζει να αναστείλει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στο εργοστάσιό της έξω από το Βερολίνο στο Grunheide της Γερμανίας, από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου, λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα που έχει διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι υποστηριζόμενοι από την Υεμένη αντάρτες Χούθι επιτίθενται σε φορτηγά και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στο συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. 

«Οι σημαντικά μεγαλύτεροι χρόνοι μεταφοράς δημιουργούν ένα κενό στις αλυσίδες εφοδιασμού», ανακοίνωσε η Tesla. 

Aναλυτές της Baird υπολογίζουν ότι η Tesla παράγει μεταξύ 5.000 και 7.000 οχήματα την εβδομάδα στο γερμανικό εργοστάσιο συναρμολόγησης οχημάτων της, κάτι που θα σήμαινε «πλήγμα 10.000-14.000» στις παραδόσεις του πρώτου τριμήνου της.

Oι ίδιοι έγραψαν ότι είναι «επιφυλακτικοί» για περαιτέρω επιπτώσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού της Tesla και «παρακολουθούν στενά» οποιαδήποτε επίδραση στις ναυτιλιακές διαδρομές της εταιρείας από την Κίνα. «Δεν έχουν αναφερθεί καθυστερήσεις, ωστόσο, εικάζουμε ότι οι διακοπές στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερους χρόνους αναμονής καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού επαναδρομολογούνται», έγραψαν.

Οι αναλυτές επικαλέστηκαν επίσης τις συνεχιζόμενες μειώσεις τιμών της Tesla, συμπεριλαμβανομένων των νέων εκπτώσεων στην Κίνα. Οι αναλυτές της Morgan Stanley σημείωσαν ότι τα οχήματα Model 3 και Model Y έχουν πρόσφατα δει τις τιμές τους να μειώνονται, αν και οι περικοπές ήταν «πιο μέτριες από ό,τι περίμενε η αγορά».

Οι μειώσεις τιμών κατά το περασμένο έτος επηρέασαν την ικανότητα της Tesla να συνεχίσει να πωλεί τα πλήρως ηλεκτρικά της οχήματα σε υψηλούς αριθμούς σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των Sixt και Hertz

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hertz, Stephen Scherr, δήλωσε ότι η εταιρεία του αφαιρεί 20.000 ηλεκτρικά οχήματα από τον στόλο της, ο οποίος αποτελείται κυρίως από οχήματα Tesla.

Η Hertz προσπαθεί να «ευθυγραμμίσει την προσφορά με τη ζήτηση», όπως είπε ο Scherr και «να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα κόστους που σχετίζεται με τα EV, καθώς και την υποτίμηση της αξίας των EV».

Εν τω μεταξύ, οι δραστηριότητες και η φήμη της Tesla παραμένουν υπό πίεση στην Ευρώπη λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών των εργαζομένων στη Σουηδία και σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία.

Στα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ, η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων προχωρά σε αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων αρχής γινομένης αυτόν τον μήνα, σε μια κίνηση τακτικής για να αποτρέψει τις επιθυμίες των εργαζομένων να συνδικαλιστούν.

Οι αυξήσεις στις αμοιβές ακολουθούν τις ιστορικές νίκες των United Auto Workers το 2023 με ανταγωνιστές της Tesla στο Ντιτρόιτ και μια ανακοίνωση από την UAW ότι στόχος της είναι να οργανώσει και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες πέρα των αμερικανικών, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, Toyota και άλλων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News