Business & Finance Τρίτη 26/12/2023, 11:45
BUSINESS & FINANCE

AstraZeneca: Εξαγορά έναντι 1,2 δισ. δολ. κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης φαρμάκων κατά του καρκίνου

AstraZeneca: Εξαγορά έναντι 1,2 δισ. δολ. κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης φαρμάκων κατά του καρκίνου

Την κινεζική εταιρεία ανάπτυξης κυτταρικών θεραπειών Gracell Biotechnologies Inc. έναντι ποσού έως και 1,2 δισ. δολαρίων συμφώνησε να αποκτήσει η AstraZeneca Plc, ενισχύοντας τις επενδύσεις της στην ιατρική καινοτομία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Βάσει της συμφωνίας, η Astra θα αποκτήσει την Gracell με έδρα τη Σαγκάη έναντι 2 δολαρίων ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε προκαταβολή μετρητών ύψους 1 δισ. δολαρίων. Μια πρόσθετη αγορά μετοχών που εξαρτάται από την επίτευξη ορισμένων ρυθμιστικών ορόσημων θα ανεβάσει τελικά την αξία της συμφωνίας στα 1,2 δισ. δολάρια, ανέφεραν οι εταιρείες την Τρίτη.

Η εξαγορά θα εμπλουτίσει το «οπλοστάσιο» της Astra με τη λεγόμενη θεραπεία CAR-T που τροποποιεί τα ίδια τα ανοσοκύτταρα του ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου. Μία πειραματική διαδικασία που επεξεργάζεται η Gracell, με την ονομασία GC012F, θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για διάφορες μορφές καρκίνου του αίματος, όπως το πολλαπλό μυέλωμα και αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η συμφωνία ήρθε μετά τη συμφωνία που σύναψε η Astra τον Νοέμβριο με την κινεζική βιοτεχνολογική εταιρεία Eccogene Inc. για τη συν-ανάπτυξη ενός χαπιού απώλειας βάρους, μιας από τις πιο «καυτές» κατηγορίες φαρμάκων, καθώς προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις Novo Nordisk A/S και Eli Lilly & Co., δύο εταιρείες που πρωταγωνιστούν στο συγκεκριμένο τομέα.

Ενώ η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Astra μετά τις ΗΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλός της, Pascal Soriot έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η εταιρεία επιθυμεί να αξιοποιήσει την ιατρική καινοτομία της χώρας, η οποία έχει ωθήσει πολλούς φαρμακευτικούς κολοσσούς από ανεπτυγμένες χώρες να συνεργαστούν με τοπικούς φαρμακοβιομήχανους για τη συν-ανάπτυξη υποσχόμενων υποψηφίων φαρμάκων με δυνατότητες blockbuster. 

Εάν η Gracell είναι σε θέση να επιτύχει τα απαιτούμενα ρυθμιστικά ορόσημα, η τιμή προσφοράς της Astra που ισοδυναμεί με 11,50 δολάρια ανά μετοχή στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πριμοδότηση 86% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Gracell στις 22 Δεκεμβρίου. Οι μετοχές της Gracell έχουν αυξηθεί σχεδόν 170% φέτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News