Business & Finance Τετάρτη 20/12/2023, 19:47
BUSINESS & FINANCE

Barron’s: Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μόλις τώρα ξεκινά

Barron’s: Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μόλις τώρα ξεκινά

Η ανάκαμψη της Ελλάδας μόλις τώρα ξεκινά, γράφει στο αμερικανικό περιοδικό Barron’s η βραβευμένη με Emmy δημοσιογράφος  Patti Domm.

Πολλοί από τους επενδυτές που «κάηκαν» στην τραυματική ελληνική κρίση είναι σήμερα επιφυλακτικοί απέναντι στη χώρα, με αποτέλεσμα η ανάκαμψη της οικονομίας να έχει περάσει απαρατήρητη για πολλούς, σημειώνει το άρθρο.

Για αυτό και το Barron’s επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, ο τουρισμός σημειώνει άνθηση και το χρηματιστήριο έχει ενισχυθεί κατά 40% φέτος, ενώ κάποιοι επενδυτές εκτιμούν ότι τα περιθώρια ανόδου δεν έχουν εξαντληθεί.

Όπως ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund John Paulson, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος και αναζητά περαιτέρω ευκαιρίες στην Ελλάδα. «Ένας δείκτης είναι η αξία του χρηματιστηρίου ως προς το συνολικό ύψος της οικονομίας. Στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο 30% σήμερα. Το προηγούμενο υψηλό ήταν 80% και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 80%», λέει ο Paulson.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Ελλάδα αναμένεται να ωφεληθεί το 2024 από τις τάσεις που θα βοηθήσουν και τις άλλες οικονομίες: Τον χαμηλότερο πληθωρισμό και τις μειώσεις των επιτοκίων.

Επιπλέον, έπειτα από την αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα, η χώρα αναμένεται να δει μία εισροή νέων επενδυτών μέσα στη χρονιά.

Οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν σε μεγάλο βαθμό τα εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, επομένως η επανεκλογή της τον Ιούνιο σημαίνει ότι αυτή η θετική δημοσιονομική προσέγγιση θα συνεχιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με το Barron’s να θυμίζει ότι το χρέος κορύφωσε στο 205% του ΑΕΠ το 2020, αλλά η Fitch εκτιμά ότι θα πέσει στο 141,2% έως το 2027.

«Η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα που είχε μια κρίση αναδυόμενης χώρας», λέει στο Barron’s ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, της Bank of America.

Όμως, η οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να ωφελείται από τα Ταμείο Ανάκαμψης, με την κυβέρνηση να προβλέπει αύξηση  15% στις ιδιωτικές επενδύσεις το 2024.

Η έμφαση της Αθήνας στην προσέλκυση επενδύσεων ήταν εμφανής στο πρόσφατο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, όπου οι επενδυτές, οι τραπεζίτες και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συγκεντρώθηκαν στο Metropolitan Club ήταν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ελλάδας.

«Είναι σαφές ότι η πολιτική σταθερότητα και η δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η τροχιά της πιστοληπτικής αξιολόγησης και τα επιτυχημένα πρόσφατα deals έχουν πυροδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή» στο ενδιαφέρον των επενδυτών, λέει η Beth Hammack, της Goldman Sachs.

Όπως είπε η  Hammack στο συνέδριο της Capital Link, η επενδυτική βάση της Ελλάδας διευρύνθηκε και περιλαμβάνει περισσότερους long-only επενδυτές.

«Επίσης, βλέπουμε μία μετάβαση από τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών σε περισσότερα funds των ανεπτυγμένων αγορών. Πιστεύουμε ότι οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν», είπε.

 Ο John Paulson συμφωνεί. «Μου φαίνεται ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της μεταμόρφωσης και της ανάκαμψης της Ελλάδας», είπε ο διαχειριστής στο συνέδριο.

Όπως σημειώνει το Barron’s, η Ελλάδα ήταν ο χειρότερος εχθρός του εαυτού της τα χρόνια της κρίσης. «Επιτέλους κάνουν το σωστό», είπε ο Αθ. Βαμβακίδης της BofA, επομένως, εάν κάτι πάει στραβά τα επόμενα χρόνια, οι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτό θα οφείλεται σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα και όχι στις αποφάσεις της ίδιας της Ελλάδας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Scope: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2024 στην Ελλάδα – Το χρέος θα πέσει στο 141% σε 5 χρόνια

Capital Economics: Ανάπτυξη 2,6% στην Ελλάδα το 2024 – Η οικονομία υπεραποδίδει, το χρέος μειώνεται

UBS: «Ταύρος» για τα ελληνικά ομόλογα – Βλέπει ανάπτυξη 3% και μείωση του χρέους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News