Business & Finance Σάββατο 16/12/2023, 09:49
BUSINESS & FINANCE

Περιμένετε παράδοση πακέτου; Πώς να μην  πέσετε θύμα απατεώνων

Οι απατεώνες μπορεί να προσπαθήσουν να ξεγελάσουν όσους περιμένουν ένα πακέτο με ψεύτικες ειδοποιήσεις αποστολής και παράδοσης

Περιμένετε παράδοση πακέτου; Πώς να μην  πέσετε θύμα απατεώνων

Περιμένετε παράδοση πακέτου αυτή την περίοδο των εορτών; Αν ναι, υπάρχει περίπτωση επιτήδειοι να προσπαθήσουν να σας ξεγελάσουν με ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου σχετικά με μια αποστολή για να κλέψουν τις προσωπικές σας πληροφορίες.

Οι άνθρωποι που αγοράζουν αντικείμενα μέσω διαδικτύου λαμβάνουν συνήθως διάφορες ειδοποιήσεις που σχετίζονται με την εν λόγω αγορά, όπως επιβεβαιώσεις παραγγελίας, αποστολής και παράδοσης.

Όμως οι απατεώνες στέλνουν φαινομενικά πανομοιότυπες ενημερώσεις: Μπορεί να στείλουν μηνύματα σχετικά με μια χαμένη προσπάθεια παράδοσης, προτρέποντάς σας να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο για να αναβάλλετε την παράδοση. Οι απατεώνες μπορεί επίσης να λένε ότι ένα προϊόν είναι έτοιμο για αποστολή, αλλά ο αγοραστής πρέπει να ενημερώσει τις προτιμήσεις αποστολής του, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) και προειδοποιεί τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί.

Όπως σημειώνει η FTC με αυτά τα μηνύματα οι επιτήδειοι απατεώνες προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές να κάνουν κλικ σε ψεύτικους συνδέσμους ιστότοπων, όπου τα ανυποψίαστα θύματα μπορεί να εισάγουν τις προσωπικές ή οικονομικές τους πληροφορίες

«Θα καταγράψει όλες τις πληροφορίες που εισάγετε», έγραψε στην ειδοποίηση ο Alvaro Puig, ειδικός στην εκπαίδευση των καταναλωτών. «Ο σύνδεσμος μπορεί επίσης να εγκαταστήσει επιβλαβές κακόβουλο λογισμικό στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας που θα υποκλέψει προσωπικά στοιχεία».

«Το όνομα χρήστη και οι κωδικοί πρόσβασης σε λογαριασμούς ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο, είπε. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να κλέψουν την ταυτότητα του θύματος και να ανοίξουν νέους λογαριασμούς στο όνομά του.

Τέτοιες ψηφιακές απάτες συμβαίνουν όλο το χρόνο, αλλά οι καταναλωτές πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των εορτών, όταν οι αποστολείς αναμένεται να στέλνουν περίπου 82 εκατομμύρια δέματα την ημέρα, σύμφωνα με την ShipMatrix.

Για να προστατευτείτε, μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε μηνύματα σχετικά με απροσδόκητες παραδόσεις δεμάτων, προειδοποιεί η FTC.

Επιπλέον, αν έχετε αμφιβολίες για το αν μήνυμα είναι νόμιμο, μην επικοινωνείτε με τον αποστολέα μέσω των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτό. Επικοινωνήστε μέσω του επίσημου ιστότοπου ή ενός τηλεφωνικού αριθμού που γνωρίζετε ότι αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη εταιρεία. Αναζητήστε την κατάσταση παράδοσης στον ιστότοπο από τον οποίο αγοράσατε το προϊόν, σύμφωνα με την FTC.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τα πιο συνηθισμένα passwords στην Ελλάδα – Πόσο γρήγορα μπορούν να σας χακάρουν

Η καριέρα του ξεκίνησε με μια εξάδα μπύρες – Τώρα είναι δισεκατομμυριούχος

Εθνική Αρχή Κυβερνοαφάλειας: Αποκρούει δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις καθημερινά σε κυβερνητικά domain

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News