Business & Finance Παρασκευή 8/12/2023, 21:19
ΒUSINESS & FINANCE

Τα «υπερβολικά κέρδη» μεγάλων εταιρειών ενίσχυσαν τον πληθωρισμό

Τα «υπερβολικά κέρδη» μεγάλων εταιρειών ενίσχυσαν τον πληθωρισμό

Κορυφαίες εταιρείες στους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων ενίσχυσαν τον πληθωρισμό το 2022 μετακυλίοντας μεγαλύτερες αυξήσεις κόστους από ό,τι χρειάζονταν για την προστασία των περιθωρίων κέρδους τους, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Τα βρετανικά think tanks Institute for Public Policy Research και Common Wealth ανέφεραν σε έκθεσή τους ότι οι μεγάλες εταιρείες ώθησαν τον πληθωρισμό «να κορυφωθεί και να παραμείνει πιο επίμονος», ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της παραγωγής τροφίμων και των εμπορευμάτων.

«Υποστηρίζουμε ότι η δυναμική στην αγορά από ορισμένες εταιρείες και σε ορισμένους τομείς ενίσχυσε τον πληθωρισμό», ανέφερε η έκθεση.

Η ανάλυση των οικονομικών εκθέσεων από 1.350 εταιρείες εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική συμπεραίνει ότι τα ονομαστικά κέρδη ήταν κατά μέσο όρο 30% υψηλότερα στο τέλος του 2022 από ό,τι στο τέλος του 2019.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα συνολικά περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί, αλλά σημαίνει ότι οι καταναλωτές επωμίζονται υψηλότερες τιμές.

«Οι εταιρείες με (προσωρινή) ισχύ στην αγορά φαινόταν ότι μπορούσαν να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους ή ακόμη και να αποκομίσουν «υπερβολικά κέρδη», θέτοντας τιμές υψηλότερες από ό,τι θα ήταν κοινωνικά και οικονομικά επωφελές».

Η έκθεση τονίζει ότι τα εταιρικά κέρδη δεν ήταν η μοναδική κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού και δεν προκάλεσαν την κρίση στην ενεργειακή αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Όμως οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι η λεγόμενη «ισχύς της αγοράς» δεν έχει αποτυπωθεί επαρκώς στην τρέχουσα συζήτηση γύρω από τα αίτια του πληθωρισμού, ιδίως σε σύγκριση με τον αντίκτυπο από την αγορά εργασίας και την αύξηση των μισθών.

«Σε ένα σενάριο ενεργειακού σοκ, εάν το κόστος επιμεριζόταν εξίσου μεταξύ των μισθωτών και των ιδιοκτητών εταιρειών, θα περίμενε κανείς ότι το ποσοστό απόδοσης θα μειωνόταν καθώς οι επιχειρήσεις δεν αυξάνουν πλήρως τις τιμές για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος και οι μισθωτοί δεν συμβαδίζουν πλήρως με τον πληθωρισμό. Δεν έγινε όμως αυτό. Ένα σταθερό ποσοστό απόδοσης -για παράδειγμα, όπως φαίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο- υποδηλώνει ισχύ τιμών από τις εταιρείες, που τους επέτρεψε να αυξήσουν τις τιμές για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους», ανέφερε.

Ξεχωρίζει τις Shell, Exxon Mobil, Glencore και Kraft Heinz μεταξύ των εταιρειών που είδαν τα κέρδη τους να υπερβαίνουν κατά πολύ τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός ξεκίνησε μια σταθερή άνοδο στα μέσα του 2020 εν μέσω πολλών παραγόντων, όπως οι περιορισμοί της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, οι ασταθείς συνθήκες παραγωγής τροφίμων, οι αυστηρές αγορές εργασίας, τα μέτρα τόνωσης της πανδημίας και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο αντίκτυπος του αποκαλούμενου «πληθωρισμού της απληστίας» ή των εταιρειών που αυξάνουν τις τιμές περισσότερο από όσο χρειάζεται για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους από το υψηλότερο κόστος εισροών και τις κινήσεις της αγοράς, έχει αμφισβητηθεί.

Αρκετοί αναλυτές, μαζί με διαμορφωτές πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφεραν το ζήτημα ως πιθανό παράγοντα που συμβάλλει στον πληθωρισμό.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News