Business & Finance Σάββατο 18/11/2023, 21:38
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: 1,5 δισ. δολ. καλείται να πληρώσει η Monsanto της Bayer για την υπόθεση του ζιζανιοκτόνου Roundup

ΗΠΑ: 1,5 δισ. δολ. καλείται να πληρώσει η Monsanto της Bayer για την υπόθεση του ζιζανιοκτόνου Roundup

Να καταβάλει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρεις πρώην χρήστες του ζιζανιοκτόνου Roundup διατάχθηκε από δικαστήριο του Μιζούρι θυγατρική της Bayer AG, Monsanto,σε μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές αποζημιώσεις στην πενταετή δικαστική διαμάχη για το ζιζανιοκτόνο.

Στο κατηγορητήριο οι 3 μηνυτές θεωρούν υπεύθυνο για την ασθένειά τους (καρκίνος) το αμφιλεγόμενο προϊόν της εταιρείας. Οι ένορκοι στο πολιτειακό δικαστήριο του Τζέφερσον Σίτι, Μιζούρι, επιδίκασαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στους James Draeger, Valorie Gunther και Dan Anderson συνολικά 61,1 εκατομμύρια δολάρια σε πραγματικές αποζημιώσεις και 500 εκατομμύρια δολάρια στον καθένα σε ποινικές αποζημιώσεις για τους ισχυρισμούς τους ότι η πολυετής χρήση του Roundup στους χλοοτάπητες και τους κήπους τους προκάλεσε τα λεμφώματα μη Χότζκιν. 

Η Monsanto έχει πληγεί πρόσφατα από μια σειρά αποφάσεων ενόρκων που διαπιστώνουν ότι το Roundup της περιέχει καρκινογόνες ουσίες, αφού κέρδισε εννέα υποθέσεις εναντίον της. Η ετυμηγορία ύψους άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων είναι μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν φέτος εναντίον κατηγορούμενης αμερικανικής εταιρείας. Οι ένορκοι ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Κάνσας Σίτι κατέληξαν στις 31 Οκτωβρίου στο συμπέρασμα ότι η National Association of Realtors και άλλοι συνωμότησαν για να διογκώσουν τεχνητά τις προμήθειες που καταβάλλονταν στους κτηματομεσίτες σε όλες τις ΗΠΑ και πρέπει να καταβάλουν τουλάχιστον 1,78 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση – ένα ποσό που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στελέχη της Bayer δήλωσαν το Σάββατο ότι πιστεύουν ότι οι δικαστές των ΗΠΑ επέτρεψαν στους πρώην χρήστες του Roundup να χαρακτηρίσουν λανθασμένα τις ρυθμιστικές αποφάσεις που διέπουν την ασφάλεια του προϊόντος ενώπιον των ενόρκων, και αυτό οδήγησε στον πρόσφατο γύρο νικών των εναγόντων. «Έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να ανατρέψουμε τις πρόσφατες αβάσιμες ετυμηγορίες», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. 

Η Bayer σημείωσε επίσης στη δήλωση ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ συνεχίζει να θεωρεί το Roundup και το κύριο συστατικό του, τη γλυφοσάτη, ασφαλή και ένα ομοσπονδιακό εφετείο υποστήριξε πρόσφατα την απόρριψη των εκκλήσεων προς την Bayer να συμπεριλάβει προειδοποιήσεις ασφαλείας στις χαρακτηριστικές λευκές φιάλες του προϊόντος. Η εταιρεία συμφώνησε να μεταβεί από την έκδοση του Roundup που περιέχει γλυφοσάτη σε νέα ενεργά συστατικά που καταστρέφουν τα ζιζάνια στην καταναλωτική αγορά των ΗΠΑ έως το τέλος του έτους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News