Business & Finance Πέμπτη 19/10/2023, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

Τάνκερ LNG απέπλευσε από Αίγυπτο για Αλγερία – Ανησυχίες για τις εξαγωγές

Τάνκερ LNG απέπλευσε από Αίγυπτο για Αλγερία – Ανησυχίες για τις εξαγωγές

Ένα πλοίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) άφησε έναν τερματικό σταθμό εξαγωγών στην Αίγυπτο είτε εκφορτωμένο είτε μόνο μερικώς φορτωμένο, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό στις παγκόσμιες αγορές.

Το δεξαμενόπλοιο Seapeak Catalunya αναχώρησε για την Αλγερία – ακόμη μία χώρα εξαγωγής LNG – αφού πέρασε δύο ημέρες στο εργοστάσιο Idku στην Αίγυπτο, όπου έφτασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Αυτό υποδηλώνει ότι το πλοίο είτε δεν φόρτωσε καθόλου είτε πήρε περιορισμένους όγκους.

Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο εξετάζονται εξονυχιστικά καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μαίνεται για δεύτερη εβδομάδα. Οι ροές φυσικού αερίου του ισραηλινού αγωγού προς την Αίγυπτο μειώθηκαν μετά το κλείσιμο του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ταμάρ του Ισραήλ στις 9 Οκτωβρίου. Το έλλειμμα – και τυχόν περαιτέρω διακοπές – θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα της Αιγύπτου να καλύψει την εσωτερική της ζήτηση και να συνεχίσει τις εξαγωγές LNG μετά από μια καλοκαιρινή διακοπή λόγω της αυξημένης τοπικής κατανάλωσης.

Η Αίγυπτος εξήγαγε μόνο δύο φορτία LNG αυτόν τον μήνα, ένα στο Βέλγιο και το άλλο στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

«Ο αντίκτυπος της τρέχουσας κατάστασης στο εγχώριο, περιφερειακό και διεθνές ισοζύγιο φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί τελικά από τη διάρκεια της κρίσης», όπως αναφέρουν ερευνητές στο think tank Bruegel στις Βρυξέλλες.

«Σε μια πολύ σφιχτή παγκόσμια αγορά LNG, η προοπτική να χαθούν οι σχετικά μικρές αιγυπτιακές προμήθειες στις αρχές του χειμώνα έχει δημιουργήσει ανοδική πίεση στις τιμές του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και την Ασία».

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω ισραηλινά έργα φυσικού αερίου, πρόσθεσαν.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News