Business & Finance Τετάρτη 18/10/2023, 22:30
BUSINESS & FINANCE

Ποιες big tech μπορεί να αποφύγουν την καταβολή τελών βάσει των κανόνων περιεχομένου της ΕΕ

Ποιες big tech μπορεί να αποφύγουν την καταβολή τελών βάσει των κανόνων περιεχομένου της ΕΕ

Η Amazon.com Inc. και η X (πρώην Twitter), φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να αποφύγουν την καταβολή τελών ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την επιβολή των νέων αυστηρών κανόνων της ΕΕ για το περιεχόμενο, αφήνοντας άλλες τεχνολογικές εταιρείες να πληρώσουν μεγαλύτερο ποσοστό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ποσό από την επιβολή του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες φέτος θα ανέρχεται στα 45,2 εκατ. ευρώ. Οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες -εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην Ευρώπη- καλούνται να μοιραστούν το κόστος αυτό με βάση τον αριθμό των χρηστών που έχουν. 

Ωστόσο, η ΕΕ έχει προσαρμόσει τις χρεώσεις ώστε να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες δεν θα καταβάλλουν τέλος πάνω από το 0,05% των κερδών τους το 2022, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες που παρουσίασαν ζημίες δεν χρειάζεται να πληρώσουν ακόμη και αν έχουν μεγάλη βάση χρηστών. Αυτή η μεθοδολογία έχει ως αποτέλεσμα η X και η Amazon να μην συνεισφέρουν ούτε δεκάρα, ενώ η Alphabet Inc. και η Meta Platforms Inc. μαζί θα πληρώσουν περίπου 31 εκατ. ευρώ – σχεδόν τα τρία τέταρτα του συνόλου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας πληροφορίες που δεν είναι δημόσιες.

Αυτοί οι υπολογισμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν η ΕΕ ανακοινώσει τα τελικά σύνολα στα τέλη Νοεμβρίου.

Ορισμένες από τις τεχνολογικές εταιρείες θεωρούν τη δομή των τελών άδικη, δεδομένου και του ρυθμιστικού βάρους που επιβάλλουν η X και η Amazon, ανέφεραν οι ίδιοι. Η X έχει περάσει μήνες δημόσιας διαμάχης με τις ρυθμιστικές αρχές για τις αποφάσεις της σχετικά με τη συγκράτηση του περιεχομένου της και η Amazon, η οποία ανέφερε έσοδα ύψους 514 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, έχει μηνύσει την Επιτροπή σχετικά με τον χαρακτηρισμό της εταιρείας ως πολύ μεγάλης διαδικτυακής πλατφόρμας.

Η ΕΕ ψήφισε την πράξη-ορόσημο πέρυσι, με αφορμή αυτό που χαρακτήρισε ως αποτυχία των μεγάλων εταιρειών να καταπολεμήσουν το παράνομο υλικό στις πλατφόρμες τους. 

Οι νέοι κανόνες απαιτούν από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να προσλαμβάνουν περισσότερους διαχειριστές περιεχομένου και να χρησιμοποιούν μεθόδους μείωσης του κινδύνου για να αντιμετωπίσουν τη διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου, ενώ οι διαδικτυακές αγορές πρέπει να εντοπίζουν τους πωλητές και να επιτρέπουν στους πελάτες να επισημαίνουν τα παράνομα προϊόντα. Στις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 6% των ετήσιων εσόδων ή ακόμη και να τους απαγορευτεί η είσοδος στο μπλοκ, εάν παραβιάζουν επανειλημμένα τους κανόνες.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Alphabet, η Meta και η Amazon αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η X δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. 

Άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες που πληρούν το όριο μεγέθους της DSA αλλά δεν ήταν κερδοφόρες πέρυσι είναι το Snapchat και το Pinterest. 

Ο ιδιοκτήτης του Snapchat, η Snap Inc. επιβεβαίωσε ότι δεν θα πληρώσει τίποτα. Το Pinterest δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News