Business & Finance Σάββατο 30/09/2023, 07:14
BUSINESS & FINANCE

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα αυξάνεται για πρώτη φορά από τον Μάρτιο

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα αυξάνεται για πρώτη φορά από τον Μάρτιο

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επέστρεψε σε ανάπτυξη για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι ορισμένα τμήματα της οικονομίας βρίσκουν και πάλι τα πατήματά τους.

Ο PMI στη μεταποίηση αυξήθηκε στο 50,2 αυτόν τον μήνα από 49,7 τον Αύγουστο, ανακοίνωσε το Σάββατο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων και σκαρφαλώνοντας πάνω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης της μη μεταποιητικής δραστηριότητας -ο οποίος καταγράφει τους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών- αυξήθηκε στο 51,7 από 51 τον Αύγουστο, επίσης πάνω από τη μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg.

Επενδυτές και οι αναλυτές αναζητούν αποδείξεις ότι τα πρόσφατα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας της Κίνας θα συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη που φέτος δοκιμάστηκε από την αδύναμη καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τη συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων. Μαζί με τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική, η χώρα έχει επίσης παρατηρήσει αύξηση του δανεισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης για υποδομές, καθώς οι αρχές αναζητούν τρόπο να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Οι πρόσφατοι δείκτες έδειχναν ότι ο ρυθμός επιβράδυνσης έχει φθάσει στο κατώτατο σημείο. Τα βιομηχανικά κέρδη αυξήθηκαν τον Αύγουστο για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ η πτώση των εξαγωγών έχει υποχωρήσει και οι πιστώσεις αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ακόμη και έτσι, οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν αβέβαιες. Οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις τους για την επέκταση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην τελευταία έρευνα του Bloomberg, βλέποντας πλέον τη χώρα να ανταποκρίνεται μόλις και μετά βίας στον στόχο της για ανάπτυξη της τάξης του 5% για το έτος.

Ο πρόεδρος Xi Jinping υποσχέθηκε την Πέμπτη, σε ομιλία του για την 74η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη των ετήσιων στόχων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας. Δεσμεύτηκε να ενισχύσει τους μακροοικονομικούς ελέγχους και να επεκτείνει την εγχώρια ζήτηση στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για συνεχή βελτίωση της οικονομίας, χωρίς, όμως, να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Διεθνείς τιμές τροφίμων: Ο κόσμος στο κατώφλι μιας νέας επισιτιστικής κρίσης;

Η «Lehman της Κίνας»; Εκτός Χρηματιστηρίου η Evergrande

ΕΕ: Στο μικροσκόπιο οι ηλεκτροκίνηση της Κίνας- Πώς επηρεάζονται Tesla και BMW

Κίνα: Η κεντρική τράπεζα διοχέτευσε 41,18 δισ. ευρώ στη διατραπεζική αγορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News