Business & Finance Κυριακή 3/09/2023, 07:45
ΒUSINESS & FINANCE

Ελβετικά ρολόγια: Πιέσεις στις τιμές από το ισχυρό φράγκο

Ελβετικά ρολόγια: Πιέσεις στις τιμές από το ισχυρό φράγκο

Μετά την άνοδο των έξυπνων ρολογιών, την πανδημία και τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, οι Ελβετοί ωρολογοποιοί πολυτελείας ισχυρίζονται ότι ανησυχούν για μια νέα απειλή: το ισχυρό φράγκο.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι brands μεσαίας τιμής και εισαγωγικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων των Oris, Doxa και Maurice Lacroix, υποστηρίζουν ότι τα κέρδη περιθωρίου που κέρδισαν από τις αυξήσεις τιμών πέρυσι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, καθώς η αξία του δολαρίου ΗΠΑ έχει πέσει σε περίπου 88 ελβετικά σεντς από τα επίπεδα του 2022.  Η χρονική στιγμή της ανόδου του νομίσματος δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, γιατί έρχεται ακριβώς όπως μειώνεται η ζήτηση μετά από μια άνευ προηγουμένου έκρηξη.

Δεν είναι σαφές εάν το brand Oris και oι υπόλοιπες φίρμες θα πάρουν σύντομα ανάσα. Με τον κίνδυνο του πληθωρισμού να εξακολουθεί να υπάρχει, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αναμένεται να διατηρήσει υψηλά επιτόκια – ή πιθανώς να τα αυξήσει περαιτέρω – αφήνοντας τους αναλυτές να προβλέπουν ότι το φράγκο πιθανότατα θα ανατιμηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Η συντριπτική πλειονότητα των ελβετικών ρολογιών πωλείται στις ΗΠΑ, την Ασία και τη Δυτική Ευρώπη, καθιστώντας τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις σημαντικό παράγοντα για την απόδοση του κλάδου. Για τον Stephane Waser, διευθύνοντα σύμβουλο της Maurice Lacroix, ο έλεγχος στις αγορές συναλλάγματος κάθε πρωί έχει γίνει πλέον «καθημερινή ζωή».

Ταυτόχρονα, η ζήτηση έχει ήδη υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι καταναλωτές που είχαν κλειστεί στο σπίτι συνέρρεαν στα μοντέλα Audemars Piguet και Patek Philippe. Τον Ιούλιο, οι ελβετικές εξαγωγές ρολογιών σημείωσαν την πρώτη μηνιαία πτώση σε περισσότερα από δύο χρόνια, καθώς οι εξαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν απότομα, ενώ στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν.

Τώρα, όταν η ζήτηση μειώνεται, οι ωρολογοποιοί μπορεί να χρειαστεί να επιβάλουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την ισχύ του φράγκου.

«Το δολάριο ΗΠΑ είναι το μεγάλο ερώτημα», δήλωσε ο Jan Edöcs, επικεφαλής της εξειδικευμένης μάρκας καταδυτικών ρολογιών Doxa, η οποία σημείωσε άνοδο όσον αφορά στις ετήσιες πωλήσεις σε περίπου 10.000 ρολόγια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι λάτρεις ανακάλυψαν ξανά τα μοντέλα που φορούσε κάποτε ο Γάλλος εξερευνητής Jacques Cousteau. .

Η Doxa αύξησε τις τιμές στην Ευρώπη πέρυσι προκειμένου να αντισταθμίσει την αδυναμία του ευρώ έναντι του φράγκου, αλλά αντιστάθηκε στις αυξήσεις στις ΗΠΑ εν μέρει για να διατηρήσει το βασικό της μοντέλο κάτω από τα 1.000 δολάρια. Η Edocs ανακοίνωσε ότι εάν το δολάριο πέσει στα 82 σεντς ανά φράγκο, η Doxa θα έπρεπε να αυξήσει τις τιμές.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Κίνηση-έκπληξη της Rolex αλλάζει τα πάντα στην αγορά πολυτελών ρολογιών

Omega: Αυξάνει τις τιμές των πολυτελών ρολογιών, ενώ άλλες μάρκες δυσκολεύονται

Μείωση της ζήτησης για ελβετικά ρολόγια από τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News