BUSINESS & FINANCE

«Εγκλωβισμένο» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 480 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης

«Εγκλωβισμένο» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Εγκλωβισμένο στη μεταβλητότητα και στη διάθεση για διόρθωση παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εμφανίζει προφανή αδυναμία αντίδρασης στην τριήμερη καθοδική κίνηση. 

Η διάψευση των προσδοκιών για άμεση επαναφορά στην κανονικότητα, καθώς και οι ανησυχίες για παράταση της υφεσιακής κατάστασης στο α’ τρίμηνο του 2021, έχουν άλλωστε αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, βάζοντας ένα τέλος στον δίμηνο ανοδικό κύκλο. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,20% και διαμορφώνεται στις 795 μονάδες, χάνοντας περίπου 1,50 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (796 μονάδες).

Το τόξο των διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες, από 795 εως 799 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 4 εκατ. ευρώ (11.00) -σε ακόμη μία ένδειξη της απουσίας ξένων θεσμικών επενδυτών.

Στις 480 μονάδες οι τράπεζες

Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος κινείται ήπια ανοδικά, ανακτώντας το τεχνικό όριο των 480 μονάδες. Ωστόσο, εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις από τις 550 μονάδες, οι οποίες θεωρούνται «κλειδί» για την έναρξη μιας νέας πλαγιο-ανοδικής κίνησης. 

  • Alpha Bank +0,94% 0,861 ευρώ
  • Attica Bank +2,52% 0,224 ευρώ
  • Eurobank +0,34% 0,582 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,12% 1,981 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +0,22% 1,1475 ευρώ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με αποτέλεσμα το ταμπλό να μοιάζει μοιρασμένο. Από τις εισηγμένες, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει το +2,50% στη μετοχή της Σαράντης αλλά και το -2% στη μετοχή της Jumbo.

Συνολικά, αυτή την ώρα (11.00), 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 22 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 53,2 δισ. ευρώ.

Βασικό στήριγμα οι 765 μονάδες

Μετά την χθεσινή απώλεια των 800 μονάδων, το πιθανότερο βραχυπρόθεσμο σενάριο προβλέπει μια πλαγιο-καθοδική κίνηση. Οι 765 μονάδες δε, αποτελούν το βασικό επίπεδο στήριξης, ως αποτέλεσμα του πρόσφατου ράλι, με το οποίο η Λεωφόρος Αθηνών άγγιξε τα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

«Το θετικό momentum είναι δύσκολο να διατηρηθεί  με τον τραπεζικό κλάδο να εμφανίζει κόπωση καθώς οι επενδυτές επιλέγουν στο ξεκίνημα του νέου έτους να προβούν σε ρευστοποιήσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Στο αρνητικό κλίμα, πέραν της διατήρησης των περιοριστικών μέτρων και της μικρής προόδου στον ρυθμό εμβολιασμών, συμβάλλουν και οι αναταράξεις στο κυοφορούμενο deal μεταξύ Εθνικής και CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εξέλιξη που λειτουργεί σαν αρνητικός καταλύτης στην αγορά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News