Business & Finance Κυριακή 20/08/2023, 15:16
BUSINESS & FINANCE

Λιβύη: Η κεντρική τράπεζα επανενώνεται σε ένα ενιαίο ίδρυμα μετά από σχεδόν μια δεκαετία

Λιβύη: Η κεντρική τράπεζα επανενώνεται σε ένα ενιαίο ίδρυμα μετά από σχεδόν μια δεκαετία

Η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης επανενώθηκε ως ένα ενιαίο κυρίαρχο ίδρυμα, δήλωσε ο διοικητής της την Κυριακή, σχεδόν μια δεκαετία μετά τη διάσπασή της στα δύο λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Ο διοικητής Sadiq al-Kabir έκανε την ανακοίνωση στην έδρα της τράπεζας στην Τρίπολη μετά από συνάντηση με τον αναπληρωτή διοικητή Mari Muftah Rahil και τους επικεφαλής των τμημάτων τόσο από το υποκατάστημα της Τρίπολης όσο και από το υποκατάστημα της Βεγγάζης.

Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης είναι διαιρεμένη μεταξύ δυτικού και ανατολικού υποκαταστήματος από το 2014 μετά την εμφάνιση παράλληλης διοίκησης στα ανατολικά όταν η χώρα διαιρέθηκε μετά από εμφύλιο πόλεμο.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ ανατροπή του ηγέτη Muammar Gaddafi το 2011.

Ο πρωθυπουργός Abdulhamid AlDabaiba σε ανάρτησή του στο X αναφέρει: «Χαιρετίζω την ανακοίνωση του Διοικητή και του Αναπληρωτή Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης για ενοποίηση του θεσμού της τράπεζας και τους προτρέπω να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την προηγούμενη διαίρεση».

«Πρόκειται για ένα κρίσιμο ορόσημο για την ενίσχυση των επιδόσεων αυτού του ζωτικού κυρίαρχου θεσμού, καθώς παραμένουμε προσηλωμένοι στην ολοκλήρωση και την ενίσχυση των μέτρων διαφάνειας και δημοσιοποίησης που έχει υιοθετήσει η κυβέρνησή μας», προσθέτει ο ίδιος.

Η κεντρική τράπεζα σηματοδότησε την πρόθεσή της να προχωρήσει προς την επανένωση τον Ιανουάριο του 2020 στο πλαίσιο της ειρηνευτικής προόδου μετά την κατάπαυση του πυρός και ανέθεσε στην εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte να βοηθήσει στη μετάβαση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News