BUSINESS & FINANCE

Πότε και πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής

Πότε και πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει και ο δεύτερος κύκλος για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μέσω του οποίου νέοι και νέες μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι μέσω χαμηλότοκων δανείων που επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ. Ήδη 23.000 αιτήσεις έχουν προεγκριθεί και 8.000 νέοι και νέα ζευγάρια έχουν λάβει και την οριστική έγκριση του προγράμματος 
Άλλο ένα εργαλείο όμως αναμένεται να προστεθεί αρχής γενομένης από φέτος στις πολιτικές της κυβέρνησης, ώστε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και νέοι να αποκτήσουν σπίτι, πληρώνοντας ένα χαμηλό ενοίκιο. Πρόκειται για το πρόγραμμα της «κοινωνικής αντιπαροχής». Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δημοσίου, μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Η επιλογή και η παραχώρηση

Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος μετά από διαγωνισμό που θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη. Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.

Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης, ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται δημόσιο συμφέρον, αλλά και να είναι το πρόγραμμα ελκυστικό, ώστε οι ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες.

Στόχος είναι η στέγαση των δικαιούχων του προγράμματος «κοινωνική αντιπαροχή» σε ποιοτικά ακίνητα. Από την καταγραφή που έχει γίνει ενόψει της εφαρμογής του προγράμματος, εντοπίστηκαν 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στην Αττική αλλά και 10 οικόπεδα με οικοδομική άδεια επιφάνειας 75 στρεμμάτων τα οποία θεωρούνται τα πλέον ώριμα για αξιοποίηση. Στο σχεδιασμό εντάσσονται όμως και εκτάσεις εκτός σχεδίου όπως και αδιάθετες κατοικίες, διαμερίσματα, γραφεία. Μέσα στο 2023, αναμένεται να «βγουν στην αγορά», 11 στρέμματα στη Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στρέμματα στη Ξάνθη και 74 στρέμματα στο Βόλο, όπου και θα ανεγερθούν κοινωνικές κατοικίες. 

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος

Κοντά στο τέλος του 2023 αναμένεται  να τέλος τρέξουν οι διαγωνισμοί και να επιλεχθούν οι ανάδοχοι βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα οριστούν από τη ΔΥΠΑ. Μέσα στο 2024 αναμένεται η ανέγερση των κατοικιών από τους ιδιώτες κατασκευαστές, ενώ θα υπάρξει από τη ΔΥΠΑ η πρόσκληση και η επιλογή των δικαιούχων βάσει κριτηρίων. 
Από τις αρχές του 2025 έως και το τέλος του έτους αναμένεται η μίσθωση σταδιακά του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο, σε νέους βάσει κριτηρίων ενώ θα υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους. 

Διαβάστε επίσης:

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Δωρεάν στέγη στην Αθήνα για δικαιούχους 25-39 ετών

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 23.000 προεγκρίσεις και 8.000 εγκρίσεις για στεγαστικά

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για στεγαστικά λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News