Business & Finance Τρίτη 15/08/2023, 18:14
BUSINESS & FINANCE

Ρωσία: Πρόστιμο σε Reddit και Wikimedia για «fake news»

Ρωσία: Πρόστιμο σε Reddit και Wikimedia για «fake news»

Η Ρωσία επέβαλε την Τρίτη πρόστιμο στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Reddit για πρώτη φορά επειδή δεν διέγραψε «απαγορευμένο περιεχόμενο» που, όπως είπε, περιείχε «ψεύτικες πληροφορίες» σχετικά με τη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετέδωσε την Τρίτη το RIA, επικαλούμενο δικαστήριο της Μόσχας.

Το Reddit προστίθεται σε έναν κατάλογο ιστότοπων που ελέγχονται από τη Ρωσία επειδή δεν αφαιρούν περιεχόμενο που η Μόσχα θεωρεί παράνομο, συμπεριλαμβανομένων του Wikimedia, της υπηρεσίας streaming Twitch και της Google.

Το RIA ανέφερε ότι το δικαστήριο επέβαλε στο Reddit πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ρουβλίων (20.365 δολάρια). Το Reddit δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επίσης, την Τρίτη, το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ρουβλίων στο Ίδρυμα Wikimedia, στο οποίο ανήκει η Wikipedia, επειδή δεν διέγραψε «ψεύτικες πληροφορίες» σχετικά με αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, ανέφερε το Interfax.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, η Ρωσία έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους σχετικά με την κάλυψη της σύγκρουσης από τα μέσα ενημέρωσης και τους μπλόγκερ, θεσπίζοντας αυστηρότερες ποινές για αυτό που αποκαλεί απαξίωση των ενεργειών των ενόπλων δυνάμεών της ή τη δημοσίευση ψευδών πληροφοριών σχετικά με αυτές.

Η Wikimedia έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι πληροφορίες για τις οποίες διαμαρτυρήθηκαν οι ρωσικές αρχές ήταν καλά τεκμηριωμένες και σύμφωνες με τα πρότυπα της Wikipedia.

Σημειώνεται ότι η Wikipedia είναι μία από τις λίγες ανεξάρτητες πηγές πληροφοριών που έχουν επιβιώσει στη Ρωσία, καθώς η κρατική καταστολή του διαδικτυακού περιεχομένου εντάθηκε μετά την έναρξη του πολέμου.

Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν σχεδίαζε να αποκλείσει τη Wikipedia, αλλά έχει επιβάλει επανειλημμένα πρόστιμα στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια.

Η Wikimedia έχει επικρίνει προηγουμένως τις κυρώσεις ως «μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας της ρωσικής κυβέρνησης να περιορίσει τη διάδοση αξιόπιστων, καλά τεκμηριωμένων πληροφοριών στη χώρα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS