Business & Finance Σάββατο 5/08/2023, 21:30
BUSINESS & FINANCE

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση 1.000 μίνι ηλιακών δικτύων στη Νιγηρία

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση 1.000 μίνι ηλιακών δικτύων στη Νιγηρία

Στη χρηματοδότηση της κατασκευής 1.000 μίνι ηλιακών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής, τη Νιγηρία, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα, θα βοηθήσει η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της, Ajay Banga.

Η Νιγηρία, με πληθυσμό άνω των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει εγκατεστημένη ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 12.500 μεγαβάτ (MW), αλλά παράγει ένα μέρος αυτής, αφήνοντας εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις να εξαρτώνται από γεννήτριες βενζίνης και ντίζελ.

Τα μίνι δίκτυα, που αποτελούνται από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μικρής κλίμακας, συνήθως κυμαίνονται σε μέγεθος από μερικά κιλοβάτ έως και 10 MW, αρκετά για να τροφοδοτήσουν περίπου 200 νοικοκυριά.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε χώρο μίνι δικτύου στα περίχωρα της πρωτεύουσας Αμπούτζα, ο Banga δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχουν κατασκευαστεί σχεδόν 150 μίνι δίκτυα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από την Παγκόσμια Τράπεζα, για να φέρουν ρεύμα σε κοινότητες που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.

«Τοποθετούμε άλλα 300, αλλά φιλοδοξούμε ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα φτάσουμε μέχρι τα 1.000. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που επενδύονται», δήλωσε ο Banga, χωρίς, ωστόσο, να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Πρόσθεσε επίσης ότι «η ιδέα δεν είναι να είναι η Παγκόσμια Τράπεζα το μόνο πρόσωπο που βάζει τα χρήματα. Εμείς βάζουμε ένα μέρος των χρημάτων σαν επιδότηση».

Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι στην υποσαχάρια Αφρική, 568 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 8 στους 10 ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ζουν στην Αφρική.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News