Business & Finance Τετάρτη 14/06/2023, 14:27
BUSINESS & FINANCE

Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Στα 1.200 MW η εγκατεστημένη ισχύς το φθινόπωρο

Οι νέες επενδύσεις από το 2023 θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κερδοφορίας, με απώτερο στόχο τα 6 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2029

Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Στα 1.200 MW η εγκατεστημένη ισχύς το φθινόπωρο

Η συνολική ισχύς των έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή, ξεπερνάει τα 2.000 MW ενώ η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου από 906 MW στο τέλος του 2022 θα αυξηθεί μέχρι το φθινόπωρο σε πάνω από 1.200 MW.

Αυτά επεσήμανε ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων, προσθέτοντας ότι τα έσοδα που θα αρχίσουν σταδιακά να συνεισφέρουν οι νέες επενδύσεις από το 2023 θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κερδοφορίας, με απώτερο στόχο τα 6 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2029. Παράλληλα, όπως είπε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την κατασκευή του έργου της αντλησιοταμίευσης ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία.

Ο κ. Περιστέρης τοποθετήθηκε εξάλλου για τις ενεργειακές εξελίξεις διεθνώς και στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι το 2022 τα πιο απαισιόδοξα σενάρια αποφεύχθηκαν και οι ευρωπαίοι πολίτες δεν χρειάστηκε να βιώσουν ημέρες ελεγχόμενων μπλακ άουτ και απουσίας θέρμανσης, χωρίς ωστόσο να αποφευχθούν αξιοσημείωτες πληθωριστικές πιέσεις και αυξημένα ενεργειακά κόστη για τα νοικοκυριά και τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

«Οι ευνοϊκές συγκυρίες – όπως ο σχετικά ήπιος χειμώνας – που μας επέτρεψαν να αποφύγουμε τα χειρότερα, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες, υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητα της δομικά ευάλωτης ενεργειακής θέσης στην οποία έχει βρεθεί και η Ευρώπη και φυσικά η χώρα μας, εξαιτίας διαχρονικών πολιτικών επιλογών. Εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία με πάνω από 80% εξάρτηση του ενεργειακού μας ισοζυγίου από ενεργειακές εισαγωγές, και μάλιστα από ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα, όπως τα εισαγόμενα πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν νοείται», πρόσθεσε.

Κριτική στις αντιδράσεις για τις ΑΠΕ

Ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή άσκησε κριτική στις αντιδράσεις κατά των επενδύσεων σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας, τονίζοντας ότι αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα οι φορολογούμενοι θα είχαν πληρώσει τους τελευταίους 18 μήνες πάνω από 4 δισ. ευρώ περισσότερα για το ρεύμα τους.

«Εκφράζονται φόβοι για τις ανεμογεννήτριες – που στην τελική όταν επιτελέσουν το σκοπό τους απλά απομακρύνονται χωρίς καμία επίπτωση – ενόσω οι αιγιαλοί καταλαμβάνονται από πλήθος αυθαίρετων κατασκευών και τα βουνά και τα ρέματα υφίστανται μη αναστρέψιμες και καταστροφικές παρεμβάσεις, που οδηγούν συχνά και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών», κατέληξε ο κ. Περιστέρης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σήμερα, πολυεθνικοί ενεργειακοί όμιλοι με δεκαετίες δραστηριοποίησης στα ορυκτά καύσιμα σπεύδουν να επιτύχουν την πράσινη μετάβασή τους και βιομηχανίες που για χρόνια αμφισβητούσαν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ζητούν να επιταχυνθεί η πρόσβασή τους στην καθαρή ενέργεια. 

“Εμείς όμως στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες εργαζόμαστε για να εξασφαλίσει η Ελλάδα καθαρή, εγχώρια και φθηνή ενέργεια. Διοίκηση, εργαζόμενοι και μέτοχοι κάναμε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρωτοπόρο στην καθαρή ενέργεια και τον μεγαλύτερο Έλληνα επενδυτή ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και σήμερα η εταιρεία μας βρίσκεται κατάλληλα τοποθετημένη για να κεφαλαιοποιήσει τη μοναδική εμπειρία της, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό της, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά της” τόνισε ο κ. Περιστέρης.

Σημειώνεται ότι η ΓΣ των μετόχων ενέκρινε τη διανομή κερδών αποθεματικών ύψους 44,6 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2022. Το ποσό αυτό μοιράζεται σε  0,38 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος είναι η 26η Ιουνίου και ημερομηνία έναρξης της καταβολής η 3η Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News