Business & Finance Δευτέρα 31/07/2023, 13:12
BUSINESS & FINANCE

Ανησυχία στην Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη με υψηλό δομικό πληθωρισμό

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, μετά από συρρίκνωση και στασιμότητα τα δύο προηγούμενα τρίμηνα

Ανησυχία στην Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη με υψηλό δομικό πληθωρισμό

Επέστρεψε στην ανάπτυξη η οικονομία της Ευρωζώνης, την ώρα που ο πυρήνας του πληθωρισμού -ο δομικός πληθωρισμός- παραμένει επίμονα υψηλός, ενισχύοντας ως εκ τούτου τα επιχειρήμτα όσων αξιωματούχων της ΕΚΤ ζητούν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων. 

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, μετά από συρρίκνωση και στασιμότητα τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων προέβλεπε αύξηση 0,2%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο το προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ, μετά από αύξηση 1,1% και στις δύο περιοχές το προηγούμενο τρίμηνο.  Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ είχε παραμείνει σταθερό στη ζώνη του Ευρώ και είχε αυξηθεί κατά 0,2% στην ΕΕ. 

Επιπλέον, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό έδειξαν επιβράδυνση στο 5,3% τον Ιούλιο, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ανησυχία στην Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη με υψηλό δομικό πληθωρισμό-1

Όμως, καμπανάκι κινδύνου αποτελεί το γεγονός ότι έμεινε αμετάβλητος στο 5,5% ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος παρακολουθείται στενά από τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής και δεν περιλαμβάνει τις μεταβλητές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Μάλιστα, ο δομικός πληθωρισμός ξεπέρασε τον βασικό δείκτη για πρώτη φορά από το 2021.

Αν και τα στοιχεία του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη είναι ενθαρρυντικά, πρέπει να επισημανθεί ότι ευνοήθηκαν από ένα εξαιρετικό τρίμηνο της Ιρλανδίας, η οποία επεκτάθηκε κατά 3,3%. Η χώρα αποτελούσε λιγότερο από το 4% της συνολικής παραγωγής του μπλοκ πέρυσι και συνέβαλε περίπου κατά 0,1% στην ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου.

Όσον αφορά το μέλλον, οι προοπτικές της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο δυσοίωνες, προειδοποίησε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα μετά την αύξηση των επιτοκίων για ένατη φορά από τον Ιούλιο του 2022. Οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινούνται στο κόκκινο, με τον Gilles Moec της AXA να συγκαταλέγεται μεταξύ των αναλυτών που προειδοποιούν για μια «σκληρή προσγείωση».

Ενα χρόνο μετά την έναρξη της ύφεσης στη μεταποίηση, οι υπηρεσίες επιβραδύνονται επίσης – μια τάση που πιθανότατα θα επιταχυνθεί όταν η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος κλείσει. Η ζήτηση των επιχειρήσεων για δάνεια βυθίζεται με ρυθμό ρεκόρ. Η στέγαση και οι επιχειρηματικές επενδύσεις παρουσιάζουν, επίσης, σημάδια αδυναμίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο – Στο 5,3% στην Ευρωζώνη

Lagarde: Μια παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις μπορεί να μην είναι οριστική

Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν ΕΚΤ και Fed με τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News