Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 13:57
BUSINESS & FINANCE

ING: Στο 1,7% αναβαθμίζει την ανάπτυξη του 2023 – Οι κίνδυνοι της «πολυκρίσης»

ING: Στο 1,7% αναβαθμίζει την ανάπτυξη του 2023 –  Οι κίνδυνοι της «πολυκρίσης»

Αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 η ING, τοποθετώντας τον πήχυ στο 1,7%, από 1,1% προηγουμένως. Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση σε διάστημα δύο μηνών, η οποία ωστόσο γίνεται με φόντο την εκτίμηση του επενδυτικού οίκου ότι βρισκόμαστε σε μία «πολυκρίση», το επίκεντρο της οποίας μετατοπίζεται τώρα από την Ευρώπη, στις ΗΠΑ.

Για το 2024, η ING περιμένει ανάπτυξη 1,3% στην Ελλάδα και για το 2025 στοχεύει σε 1,5%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 4,4% για φέτος, 2,3% για το 2024 και 2% για το 2025.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της ING, Carsten Brzeski, ο κόσμος φαίνεται να βιώνει αυτή την περίοδο μία «πολυκρίση», με τη μορφή του πολέμου στην Ουκρανία, του πληθωρισμού και της πανδημίας. Η Ευρώπη ήταν μεν στο επίκεντρό της έως τώρα, όμως πλέον εμφανίζεται και μια αμερικανική εκδοχή της πολυκρίσης.

«Η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει», τονίζει ο Brzeski, καθώς εξηγεί ότι η επιτυχία των αρχών να απομονώσουν τα μέχρι στιγμής προβλήματα μεμονωμένων περιφερειακών τραπεζών δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι θα μπορούν να το κάνουν και στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, η ING μιλά για το ενδεχόμενο ενός σκόπιμου ή μη «θανατηφόρου ατυχήματος» στις ΗΠΑ, με τη μορφή ενός default στα κρατικά ομόλογα. Και την ίδια στιγμή, προβλέπει ότι η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια στο τέλος του έτους, υπό την απειλή μιας ύφεσης.

Αλλά και στην Ευρώπη, το μέλλον μοιάζει κάπως καταθλιπτικό, τονίζει ο Brzeski, καθώς εξηγεί ότι η πολυκρίση του 2022 και οι τεράστιες διαρθρωτικές προκλήσεις σημαίνουν ότι ο τυπικός επιχειρηματικός κύκλος εξαφανίστηκε. Αντ΄ αυτού, η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει ένα μέλλον υποτονικής ανάπτυξης στην καλύτερη περίπτωση, με την ING να προβλέπει ρυθμούς μόλις 0,8% φέτος, 0,6% το 2024 και 1,3% το 2025.

ING: Στο 1,7% αναβαθμίζει την ανάπτυξη του 2023 –  Οι κίνδυνοι της «πολυκρίσης»-1

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η οικονομία της Ευρωζώνης, πετά αυτή τη στιγμή με έναν μόνο κινητήρα, καθώς στηρίζεται αποκλειστικά στον ισχυρό τομέα των υπηρεσιών. Όμως, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να φέρει την οικονομία σε στασιμότητα το δεύτερο μισό του έτους.

Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ έχει δώσει σαφή σημάδια ότι σκοπεύει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, αυξάνοντας τον κίνδυνος ενός λάθους πολιτικής, προειδοποιούν οι αναλυτές. 

Διαβάστε επίσης: 

ING: Βλέπει ανάπτυξη 1,1% στην Ελλάδα φέτος – SOS για τις αλλεπάλληλες κρίσεις

BNP Paribas: Η Ελλάδα δρέπει καρπούς – Πώς «γύρισαν» τα δημόσια οικονομικά

UBS: Βλέπει ανάπτυξη 4,1% στην Ελλάδα φέτος – Πολύ πάνω από το consensus

Capital Economics: Εκλογικά σύννεφα πάνω από την Ελλάδα – Οι διαφορές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News