Business & Finance Πέμπτη 6/07/2023, 13:46
HEPI

Νέα πτώση στις τιμές ρεύματος τον Ιούνιο – Βουτιά στο φυσικό αέριο

Νέα πτώση στις τιμές ρεύματος τον Ιούνιο – Βουτιά στο φυσικό αέριο

Κατά επιπλέον 3% μειώθηκαν τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο στην Αθήνα, όπου σημειώθηκε επίσης διψήφια πτώση στην τιμή φυσικού αερίου.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση HEPI, η μέση τιμή της κιλοβατώρας στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 25,71 σεντ, ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στα 25,82 σεντ και υψηλότερα από τη μέση τιμή στις 33 εξεταζόμενες πρωτεύουσες ευρωπαϊκών χωρών. 

Οικιακές τιμές ρεύματος μαζί με φόρους

Νέα πτώση στις τιμές ρεύματος τον Ιούνιο – Βουτιά στο φυσικό αέριο-1

Μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Στοκχόλμη (-13%), τη Λιουμπλιάνα (-11%), τη Λισαβόνα (9%) και τις Βρυξέλλες (8%). Συνολικά όμως, η τάση στην Ευρώπη ήταν ήπια πτωτική, με την πλειονότητα των πρωτευουσών να καταγράφουν μικρές ή καθόλου μεταβολές και λίγες να σημειώνουν μεγάλη πτώση. 

Εξετάζοντας συγκεκριμένα τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, η τιμή ανήλθε τον τον Ιούνιο στα 24,23 σεντ ανά κιλοβατώρα στην Αθήνα, αρκετά χαμηλότερη από τον μέσο όρο των 29,15 σεντ ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με την έκθεση, η τιμή αυτή είναι πιο αντιπροσωπευτική για την Αθήνα, όπου οι περισσότεροι πελάτες έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια.

Κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος μαζί με φόρους

Νέα πτώση στις τιμές ρεύματος τον Ιούνιο – Βουτιά στο φυσικό αέριο-2

Διψήφια πτώση στο φυσικό αέριο

Καθοδικά κινήθηκαν και οι οικιακές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συνεχίζοντας το πτωτικό σερί που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με εξαίρεση τον Μάιο. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό αποδίδεται στην επάρκεια του φυσικού αερίου, στους νέους τερματικούς σταθμούς LNG, καθώς και στη μειωμένη ζήτηση.

Στην Αθήνα καταγράφηκε μεγάλη πτώση της τάξης του 15% τον Ιούνιο, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 7,17 σεντ ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για αρκετά χαμηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στα 11,11 σεντ, καθώς και από τη μέση τιμή σε όλες τις εξεταζόμενες πρωτεύουσες στα 10,75 σεντ. Από το σύνολο των πρωτευουσών αυτών, η Αθήνα κατέγραψε τη δέκατη χαμηλότερη τιμή.

Μεγάλη αποκλιμάκωση καταγράφηκε επίσης στις Βρυξέλλες (-27%), στο Ζάγκρεμπ (-15%), στη Μαδρίτη (-12%) και την Λιουμπλιάνα (-11%). Συνολικά, στην πλειονότητα των πρωτευουσών οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, με τις παραπάνω περιοχές να εμφανίζουν όμως μεγάλη βουτιά.

Τιμές φυσικού αερίου μαζί με φόρους

Νέα πτώση στις τιμές ρεύματος τον Ιούνιο – Βουτιά στο φυσικό αέριο-3

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η τιμή του ρεύματος μειώνεται, οι λογαριασμοί όχι

Επιστροφή στα προ ενεργειακής κρίσης τιμολόγια ρεύματος

Green Tank: Νέο ρεκόρ μηδενικής λιγνιτικής παραγωγής – Σερί 87 ωρών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News