BUSINESS & FINANCE

Σύμμαχος οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου: Ανάσα για την οικονομία

Σύμμαχος οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου: Ανάσα για την οικονομία

Έπειτα και από την χθεσινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, σβήνουν οι ελπίδες για την επιβολή ενός  έστω ευέλικτου  πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, τουλάχιστον πριν από το τέλος του έτους. 

Ωστόσο, η προς το παρόν αποκλιμάκωση των τιμών κάτω από τα 100€/ΜWh έχει καθησυχάσει τα κράτη μέλη, που πλέον μετέθεσαν τις συζητήσεις και  τις νέες αποφάσεις για τις 24 Νοεμβρίου, με τις ελπίδες βέβαια για μια επιβολή πλαφόν να «αργοπεθαίνουν». Το γεγονός πως η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα για την ώρα, δίνει ανάσα στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο πρέπει για τώρα να εξακολουθήσει να πορεύεται μόνο στον σχεδιασμό των επιδοτήσεων, καθώς δεν υπάρχει μια άμεση  ευρωπαϊκή λύση για τον μετριασμό των τιμών.

Παροδικά, τουλάχιστον, η ζυγαριά του φυσικού αεριού επιδρά θετικά στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όταν η τιμή του αερίου κινείται κάτω από τα 100 ευρώ, τότε δεν επιβαρύνεται το ΑΕΠ. Αντίθετα , για κάθε 10 ευρώ αύξησης υπάρχει κόστος σχεδόν 500 – 600 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ. 

Η τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό χρηματιστήριο βρέθηκε ακόμη και στα 92€/MWh, ενώ σήμερα, μετά και το χθεσινό μίνι ναυάγιο της σύσκεψης των υπουργών Ενέργειας, σκαρφάλωσε λίγο πάνω από τα 100 ευρώ, στα 104€/MWh.

Εάν η τιμή του φυσικού αερίου εξακολουθήσει να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή πέριξ των 100 ευρώ το  επόμενο διάστημα, είναι ένα καλό σενάριο, καθώς η εξέλιξη αυτή  δημιουργεί μια ομαλότητα στον οικονομικό σχεδιασμό ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει έστω και μικρά παράθυρα επιπλέον δημοσιονομικού χώρου που μπορούν να διατεθούν σε άλλες παρεμβάσεις. 

Άλλωστε ακόμη δεν έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις για το τι θα γίνει στο diesel κίνησης καθώς όπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο Money Review, το θέμα της επιδότησης εξετάζεται ακόμη για το εάν τελικώς χρειάζεται ή όχι. Την τελευταία εβδομάδα στο diesel κίνησης παρατηρείται μια μικρή μείωση δηλαδή από τα 2,146€/λίτρο που είχε φθάσει, σήμερα βρίσκεται στα 2,132€/λίτρο.

Το οικονομικό επιτελείο, όπως φαίνεται, θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να δει πώς τελικά θα κινηθεί στο θέμα του πετρελαίου κίνησης. Σε κάθε περίπτωση,  ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εντός βέβαια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, αφού ο μεγάλος στόχος είναι οι όποιες παρεμβάσεις να μην διακινδυνεύσουν τους δημοσιονομικούς στόχους του 2022  και τη σχέση της με τις αγορές. 

Διαβάστε επίσης: 

Οικονομία: Προς τα πάνω η ανάπτυξη αλλά δύσκολοι οι σχεδιασμοί

Ενεργειακή κρίση: Ξεπέρασε τα 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης στην Ε.Ε.

Ενεργειακή κρίση: Θα φέρουν τα μέτρα στήριξης την επόμενη ευρωπαϊκή κρίση χρέους;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News