BUSINESS & FINANCE

Knight Frank: Η διόρθωση των ακινήτων, το ράλι της Τουρκίας και η «hot» Ελλάδα

Knight Frank: Η διόρθωση των ακινήτων, το ράλι της Τουρκίας και η «hot» Ελλάδα

Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ ετών αυξάνονται πλέον οι τιμές των κατοικιών παγκοσμίως, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια στην προσπάθειά τους να ρίξουν τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία της Knight Frank για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών σε 56 αγορές που παρακολουθεί το διεθνές κτηματομεσιτικό γραφείο «έτρεχαν» με ρυθμούς 3,6% τους τελευταίους 12 μήνες, έναντι αντίστοιχης αύξησης 5,7% που είχε σημειωθεί το προηγούμενο τρίμηνο. Η επιβράδυνση της αγοράς είναι ορατή, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονταν κατά 11,1%. Από τις 56 αγορές που παρακολουθεί η Knight Frank, οι 17 εμφάνισαν μείωση τιμών για τον τελευταίο χρόνο, με 8 εξ αυτών να καταγράφουν μείωση τιμών μεγαλύτερη του 5%. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφεται μείωση τιμών σε 23 αγορές.

Knight Frank: Η διόρθωση των ακινήτων, το ράλι της Τουρκίας και η «hot» Ελλάδα-1

Σύμφωνα με την Knight Frank, η πιο «hot» αγορά κατοικίας στον κόσμο, αυτή τη στιγμή, είναι η τουρκική, όπου οι τιμές αυξάνονται κατά 132,8% τους τελευταίους 12 μήνες. Όπως εξηγούν οι αναλυτές του κτηματομεσιτικού γραφείου, πρόκειται για το αποτέλεσμα του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού που επικρατεί στη χώρα. «Η πρόσφατη κίνηση προς μια πιο ορθόδοξη προσέγγιση στη νομισματική πολιτική δεν αναμένεται να  οδηγήσει σε μία απότομη καθοδική στροφή του πληθωρισμού», τονίζουν παρόλα αυτά. Και αφότου οι τιμές των κατοικιών στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 22% το τελευταίο τρίμηνο, εκτιμούν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί στο υπόλοιπο του έτους.

Κατά τα άλλα, οι χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης κυριαρχούν στο top10 της Knight Frank, με τη Β. Μακεδονία να παρουσιάζει αύξηση 18,8% στις τιμές, την Κροατία 17,3% και την Ουγγαρία 16,6%.

Knight Frank: Η διόρθωση των ακινήτων, το ράλι της Τουρκίας και η «hot» Ελλάδα-2Knight Frank: Η διόρθωση των ακινήτων, το ράλι της Τουρκίας και η «hot» Ελλάδα-3

Η Ελλάδα είναι η 6η πιο δυναμική αγορά κατοικιών στον κόσμο αυτή τη στιγμή, με τα στοιχεία της Knight Frank να δείχνουν αύξηση των τιμών κατά 14,5% τον τελευταίο χρόνο, 6,2% το τελευταίο εξάμηνο και 4% το τελευταίο τρίμηνο.

Η μεγαλύτερη μείωση τιμών καταγράφεται στη Ν. Κορέα (-15,7%), τη Νέα Ζηλανδία (-13%), το Χονγκ Κονγκ (-10,3%) και τη Σουηδία (-8,8%).

Όπως εξηγεί η Knight Frank, ο πληθωρισμός αποτελεί το σημείο-κλειδί για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων. Και ενώ οι τιμές καταναλωτή επιβραδύνουν στις περισσότερες χώρες, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ευρώπη.

Έτσι, οι αναλυτές πιστεύουν μεν ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων, όμως εκτιμούν ότι η στροφή στη νομισματική πολιτική μπορεί να αργήσει περισσότερο από ό,τι όλοι περίμεναν πριν από έναν μήνα.  Οι πρώτες μειώσεις των επιτοκίων ίσως να καθυστερήσουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 σε πολλές βασικές αγορές, κάτι που συνεπάγεται λιγότερες συναλλαγές και χαμηλότερη ρευστότητα στις αγορές ακινήτων για 12 μήνες ακόμα ή και παραπάνω.

Διαβάστε επίσης: 

Χωρίς τέλος το ράλι στα ακίνητα: Πού ανεβάζει τις τιμές το «Σπίτι μου»

Το δάνειο εγκρίθηκε, αλλά δεν βρήκαν σπίτι

Οι ξένοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα: Στα 500 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News