Business & Finance Πέμπτη 29/06/2023, 22:34
ΒUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Οι ξένοι αγοραστές έχουν ανεβάσει τις τιμές των ακινήτων

Ισπανία: Οι ξένοι αγοραστές έχουν ανεβάσει τις τιμές των ακινήτων

Ξένοι αγοραστές, ειδικά από τις ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη, έχουν αγοράσει σπίτια στη νότια ακτή της Ισπανίας, αυξάνοντας τη ζήτηση για την περιορισμένη προσφορά παραθαλάσσιων επαύλεων στην κάποτε ήσυχη περιοχή.

Στην περιοχή της Μάλαγα, η οποία βρίσκεται στη Μεσόγειο περίπου 550 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης, οι τιμές έχουν φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Η Μαρμπέγια, η κύρια πόλη της περιοχής, έχει σημειώσει άνοδο 39% σε σύγκριση με πριν από την πανδημία.

Τα σπίτια εκεί πωλούνται κατά μέσο όρο 1,3 εκατ. δολάρια, καθιστώντας τα πιο ακριβά ακόμη και από τη Μαδρίτη ή τη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista.

«Η Marbella βρίσκεται ξανά στο ραντάρ των ευρωπαίων αγοραστών που αναζητούν ένα σπίτι στη σημερινή εποχή της υβριδικής εργασίας», δήλωσε ο Mark Harvey, επικεφαλής διεθνών πωλήσεων της Knight Frank. «Το ισχυρό δολάριο και η ελκυστικότητα του ισπανικού τρόπου ζωής καθοδηγούν επίσης τη ζήτηση των ΗΠΑ».

Περίπου 3.496 σπίτια αγοράστηκαν από αλλοδαπούς στη Μάλαγα τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων Knight Frank. Πρόκειται για ποσοστό αυξημένο κατά 18% από τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019 και αντιπροσωπεύει περίπου τέσσερα στα δέκα σπίτια που αγοράστηκαν στην περιοχή.

Η φρενίτιδα στην περιοχή Κόστα Ντελ Σολ της Ισπανίας έρχεται εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με τις χρυσές βίζες της χώρας, οι οποίες προσφέρουν κίνητρα σε ξένους αγοραστές για επενδύσεις. Τα προγράμματα έχουν επικριθεί επειδή αυξάνουν τις τιμές των ακινήτων σε όλη την Ευρώπη. Νωρίτερα φέτος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έκλεισαν τα προγράμματά τους. Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, διπλασιάζει τις εισοδηματικές απαιτήσεις σε δημοφιλείς περιοχές.

Οι τιμές αυξάνονται στην Κόστα ντελ Σολ 

Η μέση τιμή ανά τετρ. μέτρο στη Μαρμπέλα έχει αυξηθεί 39% από την πανδημία

Source: Idealista

 

Το πρόγραμμα βίζας της Ισπανίας για ξένους αγοραστές ακινήτων, όπως και σε άλλες περιοχές στην Ευρώπη, αυξήθηκε σε δημοτικότητα με την άνοδο της εξ αποστάσεως εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η εισροή ξένων επενδύσεων ευθύνεται για τις αυξανόμενες τιμές των ακινήτων στην Ισπανία, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 9% τον φετινό Ιανουάριο – στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που καταγράφεται στην χώρα από το 2006.

Το πρόγραμμα επιτρέπει στους αλλοδαπούς που ξοδεύουν 500.000 ευρώ σε ακίνητα να λάβουν άδεια παραμονής τριών ετών. Προσείλκυσε 2.500 άτομα μόνο το 2022. Η Ισπανία προσπαθεί επίσης να προσελκύσει εργαζόμενους από μακρινές περιοχές: Τον Ιανουάριο, κυκλοφόρησε μια νέα ψηφιακή νομαδική βίζα, δίνοντας τη δυνατότητα να ζήσουν στη χώρα για έως και πέντε χρόνια σε άτομα με μηνιαίο εισόδημα τουλάχιστον 2.680 δολαρίων.

Ξένοι αγοραστές σπεύδουν στην Ισπανία

Οι αγορές στο real estate έχουν αυξηθεί διεθνώς μετά την πανδημία

Source: Knight Frank

 

Η Ισπανία συγκαταλέγεται πλέον στους τρεις καλύτερους αγαπημένους παγκόσμιους προορισμούς για άτομα εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας, σύμφωνα με ανάλυση της Knight Frank. Και για τους Ευρωπαίους επενδυτές, είναι ένα αγαπημένο σημείο για αγορές ακινήτων. Η Citigroup το γνωρίζει πολύ καλά: η τράπεζα ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τραπεζίτες στη Μάλαγα πέρυσι και δέχθηκε περισσότερους από 3.000 αιτητές όταν ξεκίνησε.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

H χώρα που σε πληρώνει 84.000 ευρώ για να ζήσεις σε ένα απομακρυσμένο νησί

Ακίνητα: Χωρίς ανταγωνιστές η ελληνική Χρυσή Βίζα – Έρχεται κύμα Κινέζων

Ισπανία: Προσφέρει 50.000 κατασχεμένα ακίνητα σε νέους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News