BUSINESS & FINANCE

Όλες οι αλλαγές για τους ανέργους – Πάνω από 70.000 έχουν εισπράξει το μπόνους των 300 ευρώ

Όλες οι αλλαγές για τους ανέργους – Πάνω από 70.000 έχουν εισπράξει το μπόνους των 300 ευρώ

Κοντά στις 70.000 είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που έχουν λάβει το επίδομα των 300 ευρώ επειδή συνέταξαν το ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης. Υπενθυμίζεται πως οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), εάν συντάξουν ψηφιακό σχέδιο δράσης, λαμβάνουν μπόνους 300 ευρώ. 

Το μπόνους του 50% 

Εάν ένας άνεργος βρει εργασία στο διάστημα που του καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας, θα συνεχίσει να λαμβάνει το 50% του επιδόματος έως ότου λήξει η περίοδος της επιδότησης. Αυτό σημαίνει πως εάν ο άνεργος στους 6 μήνες βρει μια δουλειά και λαμβάνει 1.000 ευρώ μισθό, θα συνεχίσει για τους υπόλοιπους 6 μήνες να λαμβάνει άλλα 238 ευρώ από τον ΟΑΕΔ, ποσό που αντιστοιχεί στο μισό επίδομα ανεργίας.

Διαγραφή ανέργων 

Ο άνεργος διαγράφεται από το μητρώο ανέργων εφόσον αρνηθεί 3 φορές να εργαστεί σε κατάλληλη θέση που του έχει προταθεί από τη ΔΥΠΑ. Σε αυτή τη περίπτωση η διαγραφή του θα έχει διάρκεια 2 χρόνια και θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας. Διαγραφή όμως προβλέπεται και στην περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης. Όταν συμβαίνει αυτό, ο άνεργος διαγράφεται από το μητρώο για 6 μήνες και για το ίδιο διάστημα δεν θα του καταβάλλεται επίδομα ανεργίας. 

Επιπλέον, ο άνεργος για να παραμείνει στο μητρώο ανέργων θα πρέπει να προχωρά υποχρεωτικά στη κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ.

Έρχονται 2 πιλοτικά προγράμματα 

Δύο πιλοτικά προγράμματα παθητικής πολιτικής για τους ανέργους ξεκλειδώνουν από τις αρχές του 2024. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να αρχίσουν δύο πιλοτικά έργα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασφάλισης ανεργίας που θα αφορούν 30.000 ανέργους. Το επίδομα ανεργίας σε ένα από τα προγράμματα θα συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου πριν από την απόλυσή του και θα είναι κλιμακωτό. Η βασική προϋπόθεση που θα πρέπει να τηρείται για να πληρωθεί ο εργαζόμενος είναι ο άνεργος να αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. Η σκέψη είναι το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Σύμφωνα με την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι, το επίδομα ανεργίας θα ορίζεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ, αλλά η μέγιστη διάρκεια του αυξημένου επιδόματος θα πρέπει να είναι μόνο για έξι μήνες, ενώ το κατώτερο επίπεδο του επιδόματος δεν θα μπορεί να πέφτει κάτω από τα 479 ευρώ. Το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά μακροχρόνια άνεργους, θα προβλέπει αύξηση του επιδόματος σταδιακά εντός 12 μηνών, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα στα 325 ευρώ. 

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Ετήσια μείωση 7,8% στους εγγεγραμμένους ανέργους

Όλο και αυξάνονται οι κενές θέσεις εργασίας – Οι δύο βασικοί παράγοντες

Ανεργία: Στο 11,8% το πρώτο τρίμηνο – Επιβραδύνθηκε η μείωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News