Business & Finance Κυριακή 11/06/2023, 10:28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικές εξαγωγές: Αυξήθηκαν 56% προς τη Νότια Αφρική το 2022

Ελληνικές εξαγωγές: Αυξήθηκαν 56% προς τη Νότια Αφρική το 2022

Αύξηση 56% σημείωσαν το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Νότια Αφρική, έναντι του 2021 (και 45% έναντι του 2019), ανερχόμενες σε περίπου 116 εκατ. ευρώ, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο ήταν το υψηλότερο της 5ετίας για τη χώρα μας (23 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, οι ελληνικές επενδύσεις στη Νότια Αφρική φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ.

Αυτά προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Γιοχάνεσμπουρκ ενώ σημειώνεται: «ιδιαίτερα ελκυστικός τομέας για τους ομογενείς στη Νότια Αφρική, είναι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, λόγω ευνοϊκών φορολογικών και επενδυτικών νομοθετικών διατάξεων αλλά και της επιθυμίας τους να κρατήσουν διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα.

Επιπλέον, ενδιαφέρον υφίσταται από οικονομικά ανεξάρτητα άτομα (π.χ. συνταξιούχοι) για εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, λόγω των ευνοϊκών σχετικών κινήτρων που προσφέρει το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο».

Υπενθυμίζεται ότι σημαντικός αριθμός ομογενών δραστηριοποιείται στον τομέα HORECA καθώς και στο λιανεμπόριο τροφίμων, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων στη Νότια Αφρική το 2022 αντιστοιχούσαν στο 7,5% επί συνόλου εξαγωγών (έναντι 4,3% το 2021) σημειώνοντας αύξηση κατά 37,8%.

«Παρά τη θετική εξέλιξη του ελληνικού εμπορικού ισοζυγίου το 2022 και το σχεδόν διπλασιασμό τόσο των ελληνικών εξαγωγών όσο και του εμπορικού όγκου έναντι του 2019, τα μεγέθη, σε απόλυτες τιμές, αντιστοιχούν σε πολύ μικρό ποσοστό επί συνολικού ελληνικού εξωτερικού εμπορίου: οι ελληνικές εξαγωγές το 2022 αντιστοιχούσαν σε 0,21% επί συνόλου ελληνικών εξαγωγών (λίγο χαμηλότερα απ’ ό,τι το 2019) και οι εισαγωγές σε 0,10% επί συνόλου ελληνικών εισαγωγών (σχεδόν όσο και το 2019)» όπως αναφέρει το γραφείο ΟΕΥ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, οι ελληνικές εισαγωγές από Νότια Αφρική το 2022 ανήλθαν σε περίπου 93 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20% έναντι 2021 (και 52% έναντι του 2019), η οποία ήταν μικρότερη της ποσοστιαίας αύξησης συνολικά των ελληνικών εισαγωγών (42% για το 2022).

Συνεπώς, το εμπορικό ισοζύγιο το 2022 ήταν πλεονασματικό για την Ελλάδα (23 εκατ. ευρώ) και ήταν το υψηλότερο της 5ετίας 2018 – 2022.

 

Τι εξάγουμε στη Νότια Αφρική

 

Τα σημαντικότερα εξαγόμενα προϊόντα (8ψήφια κατηγορία με αξία άνω του 1 εκατ. ευρώ) το 2022 ήταν: άσφαλτος από πετρέλαιο (αξία 23 εκατ. ευρώ και μερίδιο 20% επί συνόλου εξαγωγών), φαρμακευτικά προϊόντα (αξία 12 εκατ. ευρώ και μερίδιο 10%), σύρματα και καλώδια (11 εκατ. ευρώ και μερίδιο 9%), φύλλα / μεμβράνες από πλαστικό (αξία 7 εκατ. ευρώ και μερίδιο 6%), μέρη ηλεκτρικών συσσωρευτών (αξία 6 εκατ. ευρώ και μερίδιο 5%), μεταλλικά καπάκια (αξία 5 εκατ. ευρώ και μερίδιο 4.5%), φύλλα και ταινίες αργιλίου (αξία 4 εκ. ευρώ και μερίδιο 3.5%), ανθρακικό μαγνήσιο (αξία 3 εκ. ευρώ και μερίδιο 3%), μέρη κινητήρων (αξία 3 εκατ. ευρώ και μερίδιο 2%), χρώματα και βερνίκια (αξία 2 εκατ. ευρώ και μερίδιο 2%), τηλεφωνικές συσκευές (αξία 2 εκατ. ευρώ και μερίδιο 2%), χαρτί (αξία 2 εκατ. ευρώ και μερίδιο 1%), προϊόντα καθαρισμού επιφανειών – σαπούνια (αξία 2 εκατ. ευρώ και μερίδιο 2%), ακτινίδια (αξία 1 εκατ. ευρώ και μερίδιο 1%), συσκευές θέρμανσης (αξία 1 εκατ. ευρώ και μερίδιο 1%), προϊόντα ομορφιάς (αξία 1 εκατ. ευρώ και μερίδιο 1%), χυμοί φρούτων (αξία 1 εκατ. ευρώ και μερίδιο 1%) και πόρτες -παράθυρα από αλουμίνιο (αξία 1 εκατ. ευρώ και μερίδιο 1%).

Συνολικά οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων το 2022 προήλθαν από 768 κωδικούς, έναντι 767 κωδικών το 2021, καταδεικνύοντας ότι παρά την αύξηση στην εξαγωγική αξία, δεν υπήρξε μεταβολή στη σύνθεση των προϊόντων που εξάγονται προς τη Νότια Αφρική, γεγονός που μακροπρόθεσμα δεν εξυπηρετεί τις ελληνικές εξαγωγές.

Τι εισάγουμε από τη Νότια Αφρική

Από την ανάλυση των εισαγωγών 2022 από Νότια Αφρική, ανά 2ψήφια κατηγορία προϊόντων, προκύπτει ότι περισσότερο από το 1/3 των ελληνικών εισαγωγών αφορούσε στην κατηγορία των τροφίμων και ακολούθησαν τα οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων με 24,5% και τα μέταλλα – προϊόντα αυτών με 20%. Οι παραπάνω τρεις κατηγορίες σωρευτικά αντιστοιχούν στο 79% του συνόλου των εισαγωγών.

Το 2022 τα σημαντικότερα σε αξία εισαγωγών προϊόντα (8ψήφια κατηγορία άνω του 1 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνουν: οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων (αξία 23 εκατ. ευρώ και 24% μερίδιο επί συνόλου εισαγωγών), απορρίμματα αργιλίου (αξίας 15 εκατ. ευρώ και 16,5% μερίδιο), κρεατάλευρα (αξίας 9 εκατ. ευρώ και μερίδιο 10%), πολυμερή πολυπροπυλενίου (αξίας 6 εκατ. ευρώ και μερίδιο 6%), κατεψυγμένα μαλάκια και ιχθυηρά (αξίας 6 εκατ. ευρώ και μερίδιο 6%), ασφαλτούχος λιθάνθρακας (αξίας 5 εκατ. ευρώ και μερίδιο 6%), λεμόνια (αξίας 5 εκατ. ευρώ και μερίδιο 6%), κονσερβοποιημένες πιπεριές καυτερές και γλυκές (αξίας 4 εκατ. ευρώ και 4% μερίδιο), ξηροί καρποί χωρίς κέλυφος (αξία 1 εκατ. ευρώ και μερίδιο 1%), εσπεριδοειδή (αξία 1 εκατ. ευρώ και μερίδιο 1%).

Η Νότια Αφρική πέτυχε να αυξήσει τις κατηγορίες των εξαγόμενων προϊόντων προς Ελλάδα. Συνολικά το 2022 οι εισαγωγές προς Ελλάδα προήλθαν από 339 κωδικούς, έναντι 304 κωδικών το 2021.

Ορισμένες από τις νέες κατηγορίες προϊόντων που εξήχθησαν το 2022 (και δεν είχαν εμφανιστεί το 2021) με υψηλή αξία ήταν: ο ασφαλτούχος λιθάνθρακας (μερίδιο 6% επί συνόλου εισαγωγών), λίπη και έλαια ψαριών (μερίδιο 1%), εμβόλια για κτηνιατρική χρήση (μερίδιο 0,7%), πολυαιθυλένιο πυκνότητας ίσης ή μεγαλύτερης από 0,94 (μερίδιο 0,5%), απορρίμματα χαλκού (μερίδιο 0,5%), χυμοί πορτοκαλιού χωρίς ζύμωση (μερίδιο 0,4%) κ.λπ.

Στα 3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της Ελλάδας στη Νότια Αφρική

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2021 και λαμβάνοντας υπόψιν ότι δε δημοσιοποιούνται αναλυτικές πληροφορίες (εκ μέρους της Τράπεζας, λόγω μικρών επενδυτικών μεγεθών – κάτω των 10 εκατ. ευρώ- και συναφών λόγων εμπιστευτικότητας), τα αποθέματα των ελληνικών επενδύσεων σε Νότια Αφρική ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ.

Tα στοιχεία για το 2022 θα είναι διαθέσιμα το Δεκέμβριο 2023.

H σημαντικότερη πρόσφατη ελληνική επένδυση (Μάρτιος 2022) στη Νότια Αφρική, αφορά στην εξαγορά της νοτιοαφρικανικής Coleus (εταιρεία παραγωγής μεταλλικών καπακιών φιαλών, πρώην θυγατρική της South African Breweries) από την Αstir Vitogiannis SA (Αυλώνα Αττικής, η οποία δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα).

Προοπτική ανάπτυξης διμερούς εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών

Η Νότια Αφρική εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα για την ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια, μεταξύ των οποίων όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση είναι τα εξής:

– μεγάλος αριθμός ομογενών (περίπου 45.000 άτομα), πολλοί εκ των οποίων με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως (αλλά όχι μόνο) στους κλάδους τροφίμων-ποτών, εστίασης, καναλιών διανομής, κατασκευών, real estate,

– μεγαλύτερη οικονομία της υποσαχαρικής Αφρικής και η πλέον βιομηχανοποιημένη χώρα της Αφρικής,

– σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για τις χώρες της υποσαχαρικής Αφρικής και πύλη εισόδου προς αυτές, λόγω των συγκριτικά καλύτερων υποδομών μεταφορών, επικοινωνιών και αναπτυγμένου χρηματο-πιστωτικού τομέα,

– μέλος της Southern African Development Community / SADC (https://www.sadc.int/), η οποία αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη 16 χωρών-μελών της υποσαχαρικής Αφρικής. Στο πλαίσιο της SADC, έχει υπογραφεί Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας (Economic Partnership Agreement / EPA) μεταξύ της ΕΕ και έξι χωρών (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ναμίμπια), η οποία διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ των δύο γεωγραφικών περιοχών,

– μέλος της Southern Africa Customs Union (https://www.sacu.int/, συμμετέχουν επιπλέον η Μποτσουάνα, Λεσότο, Ναμίμπια, Εσουατίνι). Τα μέλη εφαρμόζουν κοινό δασμολόγιο στις εμπορικές συναλλαγές τους, μοιράζονται τα τελωνειακά έσοδα και συντονίζουν την εμπορική πολιτική τους.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται σημαντικές προκλήσεις, όπως :

– η μεγάλη εισοδηματική ανισότητα,

– η υψηλή διαφθορά και εγκληματικότητα,

– η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα,

– η υψηλή ανεργία και η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού,

– η εφαρμογή διακριτικών οικονομικών πολιτικών υπέρ της μαύρης επιχειρηματικότητας κλπ.

Ακόμη, στην έκθεση υπογραμμίζονται τα εξής: «Εάν λάβουμε υπόψη μας την παρουσία δέκα διμερών Επιμελητηρίων χωρών της ΕΕ και τις περίπου 2.000 εγκατεστημένες επιχειρήσεις συμφερόντων ΕΕ (οι οποίες απασχολούν περίπου 300.000 εργαζομένους), τότε διακρίνεται ένα ελκυστικό περιβάλλον επιχειρηματικών ευκαιριών για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που θα προετοιμαστούν κατάλληλα, θα μελετήσουν τις συνθήκες αγοράς και θα αφιερώσουν τον αναγκαίο χρόνο και πόρους, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν σε αυτήν.

Επίσης, σημαντικό επιχείρημα αποτελεί η ιδιαίτερα θετική άποψη, που επικρατεί για την χώρα μας στη Νότια Αφρική, λόγω του μη αποικιοκρατικού παρελθόντος της ελληνικής Ιστορίας αλλά και της επιτυχημένης επιχειρηματικής παρουσίας Ομογενών δεύτερης και τρίτης γενιάς.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News