BUSINESS & FINANCE

Οι αλλαγές στην κατάρτιση των εργαζομένων 

Οι αλλαγές στην κατάρτιση των εργαζομένων 

Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους και η λίστα των ανέργων είναι ακόμη γεμάτη με άτομα που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα για πάνω από 5 χρόνια. Ένας από τους παράγοντες που θα βοηθήσει συνολικά στη μείωση της ανεργίας αλλά και των μακροχρόνια ανέργων είναι η στενότερη διασύνδεση που πρέπει να έχουν τα προγράμματα σπουδών και κατάρτισης με τις απαιτήσεις της πραγματικής οικονομίας. 

Το πρόγραμμα κατάρτισης για 500.000 Έλληνες 

Αυτή τη στιγμή στη χώρα τρέχει και το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για 270.000 άνεργους και εργαζόμενους, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με στόχο να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους συνολικά, 500.000 Έλληνες πολίτες μέχρι το 2025. Τα νέα προγράμματα κατάρτισης που τρέχει η ΔΥΠΑ εστιάζουν σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες, δηλαδή σε ικανότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλους τους κλάδους.

Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν επίσης αντικείμενα που αφορούν στην πράσινη οικονομία. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην κατάρτιση και επανένταξη στην αγορά εργασίας των μακροχρόνια ανέργων και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία.

Μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης που αναμένονται να τρέξουν και το επόμενο διάστημα προβλέπεται να παρέχονται ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού.

Το ψηφιακό εργαλείο του skill matching

Επιπλέον, εν αναμονή είναι και η δημιουργία ενός εξαιρετικά εξελιγμένου προηγμένου εργαλείου το επόμενο διάστημα, μέσω του οποίου η ΔΥΠΑ θα μπορεί να έχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στην διαδικασία αντιστοίχισης προσφοράς – ζήτησης εργασίας.

Η επαγγελματική κατάρτιση 

Ο πήχης έχει ανέβει και  για τους παρόχους κατάρτισης καθώς υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση για αυτούς αλλά και για τους καταρτιζόμενους. Η χρηματοδότηση του κάθε κέντρου συνδέεται με τα αποτελέσματα της δουλειάς του ώστε να γίνεται και καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι πάροχοι των υπηρεσιών κατάρτισης  πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να περιληφθούν στο σχετικό μητρώο για να συμμετέχουν στα προγράμματα. Οι επιδόσεις τους αξιολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια όπως: το ποσοστό των συμμετεχόντων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το ποσοστό των ανέργων που εξασφάλισαν μη επιδοτούμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, το ποσοστό των ανέργων που διατηρούν τη μη επιδοτούμενη θέση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και ποιο είναι το ποσοστό των καταρτισθέντων που βρήκε εργασία εντός τριών, έξι και δώδεκα μηνών μετά τη λήξη της κατάρτισης στο αντικείμενό τους.

Οι πάροχοι βαθμολογούνται και από όσους συμμετέχουν στα προγράμματα. Η αξιολόγηση τους καταλήγει σε βαθμολογία για την επίδοση του παρόχου στο πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης, η οποία εκφράζεται σε αριθμητική κλίμακα, από το 1-5. 

Το 30%  μάλιστα των κρατικών κονδυλίων καταβάλλεται εκ των υστέρων στους παρόχους επαγγελματικής κατάρτισης μόνο μετά την πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των ωφελούμενων.

Διαβάστε επίσης: 

Κινδυνεύουν 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από αύριο 

Κοινωνικός Τουρισμός: 25.000 αιτήσεις για 47.000 επιταγές μέσα σε 24 ώρες

Σπίτι μου: Σχεδόν 33 χιλιάδες αιτήσεις για φθηνά στεγαστικά δάνεια – Πόσες έχουν εγκριθεί

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News