BUSINESS & FINANCE

Κινδυνεύουν 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από αύριο 

Κινδυνεύουν 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από αύριο 

Τέλος χρόνου για 370.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και από αύριο (1/6) θα βρεθούν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα εάν δεν τακτοποιήσουν την οφειλή τους. 

Να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα πέρα από το ότι είχε δοθεί τρίμηνη παράταση στην ασφαλιστική ικανότητα των εν λόγω ασφαλισμένων για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, είχαν γίνει και συνεχείς υπενθυμίσεις από το Υπουργείο Εργασίας. 

Με νομοθετική ρύθμιση το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο έδωσε καθολική παράταση ασφαλιστικής κάλυψης σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι τις 31/5. 

Από αύριο ωστόσο, θα επανέλθει το καθεστώς που ισχύει κανονικά, σύμφωνα με το οποίο όποιος οφείλει δεν θα έχει ασφαλιστική ικανότητα. Για να το αλλάξει αυτό και να έχει μέχρι το Φεβρουάριο του 2024, θα πρέπει είτε να ρυθμίσει τις οφειλές του, είτε να πληρώσει το ελάχιστο που αντιστοιχεί στο ασφάλιστρο υγείας, δηλαδή περίπου 660 ευρώ για τους 12 μήνες του προηγούμενου έτους εφάπαξ. 

Αρκεί δηλαδή ένας μη μισθωτός να καταβάλει τις εισφορές του κλάδου υγείας για ένα χρόνο –αναδρομικά για το έτος 2022- προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Για παράδειγμα κάποιος που βρίσκεται στη πρώτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό που αντιστοιχεί για ένα χρόνο και θα πρέπει να καταβάλλει είναι 723,6 ευρώ, έτσι ώστε να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Υπενθυμίζεται παρόλα αυτά ότι όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας. Πέρυσι και φέτος ισχύει ευνοϊκή ρύθμιση για τους μη μισθωτούς, οι οποίοι μπορούν να ανανεώσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, είτε καταβάλλοντας είτε ρυθμίζοντας τις οφειλές που αφορούν μόνο τον κλάδο υγείας. 

Από την 1η Ιουνίου όσοι δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά- χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ

1) Οι Μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι του Φορέα, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης -που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ- μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας ΜΟΝΟΝ το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022 και ΟΧΙ εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές έτους 2022 ή ρυθμίζοντας τυχόν άλλες οφειλές τους.

2) Η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Μετά και τις 31 Μαΐου και ανά πάσα στιγμή όσοι μη μισθωτοί πληρώσουν το ελάχιστο ασφάλιστρο των 660 ευρώ, μπορούν να ανακτήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα. Υπενθυμίζεται πως οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στη πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ενώ παράλληλα, τρέχει έως τις 31 Ιουλίου 2023, η ένταξη των οφειλών της περιόδου μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2022 για συνεπείς προς τον ΕΦΚΑ πολίτες, η έκτακτη ρύθμιση 36-72 δόσεων. 

Διαβάστε επίσης: 

Οι συντάξεις και τα επιδόματα που θα καταβληθούν από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ έως 2 Ιουνίου

ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται τα αυξημένα προνοιακά επιδόματα

Υπ. Εργασίας: 590.000 κύριες συντάξεις εκδόθηκαν σε 28 μήνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News