Business & Finance Τρίτη 30/05/2023, 14:43
BUSINESS & FINANCE

Ευρωζώνη: Νέα επιβράδυνση των δανείων τον Απρίλιο λόγω υψηλών επιτοκίων

Η ανάπτυξη του δείκτη M3, του χρήματος που κυκλοφορεί στην ευρωζώνη, επιβραδύνθηκε στο 1,9% από 2,5%, κάτω από τις προσδοκίες για 2,1%

Ευρωζώνη: Νέα επιβράδυνση των δανείων τον Απρίλιο λόγω υψηλών επιτοκίων

Ο τραπεζικός δανεισμός επιβραδύνθηκε ξανά τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, γεγονός που ενισχύει τα επιχειρήματα όσων ζητούν προσεκτικές αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, καθώς η αδύναμη ανάπτυξη και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού μειώνουν τη ζήτηση, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ την Τρίτη.

Η ΕΚΤ αύξησε πέρυσι τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί για να αναχαιτίσει τον υψηλό πληθωρισμό, αποδυναμώνοντας τη ζήτηση για τραπεζικές πιστώσεις και επιβραδύνοντας σχεδόν όλους τους οικονομικούς κλάδους, από την αγορά κατοικίας μέχρι τις κατασκευές και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Επιβράδυνση των χορηγήσεων

Η αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις στο νομισματικό μπλοκ των 20 χωρών επιβραδύνθηκε στο 4,6% τον Απρίλιο από 5,2% τον Μάιο. Η επέκταση των χορηγήσεων στα νοικοκυριά επιβραδύνθηκε στο 2,5% από 2,9%, με την τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου να επιδρά επίσης αρνητικά.

«Τα αδύναμα νομισματικά στοιχεία του Απριλίου προσθέτουν σε μια υποτονική οικονομική προοπτική για το υπόλοιπο του 2023 και παρέχουν ένα επιχείρημα για τα περιστέρια στις επόμενες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Bert Colijn.

Πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και χρηματοοικονομικοί επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% έως τον Ιούλιο. Παραμένει, ωστόσο, η απόφαση για το εάν θα χρειαστούν περαιτέρω βήματα.

Ενώ ο βασικός δείκτης του πληθωρισμού έχει μειωθεί απότομα, η αύξηση των τιμών εξακολουθεί να επιταχύνεται στον δομικό δείκτη λόγω της ισχυρής ζήτησης για υπηρεσίες, έναν τομέα που συνήθως επηρεάζεται λιγότερο από τις αυξήσεις επιτοκίων.

Οι εκτιμήσεις για τις πιστώσεις

Οι τράπεζες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι αναμένουν περαιτέρω περιορισμό στην πρόσβαση πιστώσεων αυτό το τρίμηνο, ως αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης και της γενικής επιφύλαξης δεδομένης της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης.

Η μηνιαία ροή δανείων προς τα νοικοκυριά ήταν μόλις 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο ενώ στην περίπτωση των επιχειρήσεων ήταν αρνητική στα 2 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη του δείκτη M3, του χρήματος που κυκλοφορεί στην ευρωζώνη, επιβραδύνθηκε στο 1,9% από 2,5%, κάτω από τις προσδοκίες για 2,1% σε έρευνα του Reuters.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Μειώθηκαν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις τον Απρίλιο

Αλλαγή σκηνικού στον πληθωρισμό – Τι σημαίνει για τις αυξήσεις επιτοκίων;

Εκτίναξη επιτοκιακών κερδών στις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News