Business & Finance Πέμπτη 18/05/2023, 13:52
BUSINESS & FINANCE

Προεκλογική κόντρα για τις ασφαλιστικές εισφορές – Φορείς και κυβέρνηση κατά Κατρούγκαλου

Ο Γ. Κατρούγκαλος κάνει λόγο για προσωπικές απόψεις που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Προεκλογική κόντρα για τις ασφαλιστικές εισφορές – Φορείς και κυβέρνηση κατά Κατρούγκαλου

Την έντονη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και της κυβέρνησης, προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση χθες το βράδυ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει το μέτρο της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, κάνοντας λόγο για προσωπικές απόψεις που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γ. Κατρούγκαλου έχει ως εξής:

«Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα κατασκευής της. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη, την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας. Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν.

Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές:

Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την καταργηση του φόρου επιτηδεύματος.

Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ.

Ρύθμιση των χρεών, με αναστολή πληστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».

 

Υπ. Εργασίας: Η επιστροφή του νόμου Κατρούγκαλου θα σήμαινε τριπλάσιες εισφορές 

Το Υπ. Εργασίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν έως και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς σε περίπτωση επαναφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, την οποία ανήγγειλε με δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα τυχόν επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου θα σημάνει την κατάργηση των μειώσεων στις εισφορές που εφήρμοσε η σημερινή κυβέρνηση, απαλλάσσοντας χιλιάδες επαγγελματίες από τις καταστρεπτικές επιβαρύνσεις που επέβαλε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά η αύξηση των εισφορών που προκύπτει με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου έχει ως εξής:

Εισόδημα

Κλάση *

Εισφορές σήμερα (2023)

Εισφορές επί ΣΥΡΙΖΑ

Ποσοστό αύξησης εισφορών με εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου

20.000 €

1

230,25

449,17

95 %

30.000 €

1

230,25

673,75

192,6 %

30.000 €

2

276,31

673,75

143,8 %

55.000 €

6

620,6

1235,21

99 %

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε σήμερα τα εξής:

«Αποκαλύπτεται μέρος όσων θα μας περίμενε αν τυχόν επέστρεφε με κάποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά που λέει έχουν τεράστιο κόστος και θα διαλύσουν και την οικονομία και τους πολίτες στην Ελλάδα. Για να πραγματοποιηθούν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή θα πρέπει να διευρυνθεί το έλλειμμα και να γίνει γιγαντιαίο το χρέος – οπότε θα ξεχάσουμε την επενδυτική βαθμίδα και θα ξαναέρθει πάλι το ΔΝΤ στην Ελλάδα – ή θα πρέπει να αυξηθούν οι φόροι και οι εισφορές όπως είχε την ειλικρίνεια να πει ο κ. Κατρούγκαλος με αποτέλεσμα να τσακιστούν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, η μεσαία τάξη».

ΕΒΕΑ: Ανησυχία στο σύνολο της αγοράς

H Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου – λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές – περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς. 

Η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της “μαύρης” οικονομίας.  

Ως ΕΒΕΑ είμαστε αντίθετοι. Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση. 

Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευθούν για τις προθέσεις τους». 

Αντιδράσεις από ΟΕΕ και ΤΕΕ

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας δήλωσε έκπληκτος για την τοποθέτηση αυτή, ενώ υπενθυμίζει «την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά».

Επίσης, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός τόνισε ότι «δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν».

Η δήλωση του Κ. Κόλλια

«Με έκπληξη παρακολούθησα την χθεσινή τοποθέτηση του κυρίου Κατρούγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε την επαναφορά του κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους υπέρογκους συντελεστές – 20% – των εισφορών επί των εσόδων.

Προφανώς, ξεχνά την τεράστια ζημιά, που έγινε, όταν ίσχυε ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, όταν και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύθηκαν οι συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα, χωρίς παραστατικά.

Ξεχνά, επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος και ειδικότερα οι διατάξεις του για την επιβολή του κεφαλικού αυτού φόρου, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και άλλων θεσμικών φορέων.
Καλό θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να πάρει πίσω τις εμμονικές ιδέες του, οι οποίες αποδεδειγμένα καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης και οδηγούν στον αφανισμό τον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία».

Η δήλωση του Γ. Στασινού

«Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας!
Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι.

Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν. Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει.

Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας.

Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας “κόκκινη γραμμή”.
Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια:

Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΕΕ – ΤΕΕ κατά Κατρούγκαλου για τις κρατήσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Εκλογές: Οι «περιπέτειες» της απλής αναλογικής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News