ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Πόσο κερδίζουν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Πόσο κερδίζουν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες

Από την 1η Ιουνίου θα ισχύσει η μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας (0,50) για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου. Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης ανέρχονται σε 6,5% μέχρι και τον Μάιο του 2022 ενώ από τον Ιούνιο του 2022 οι εισφορές για επικουρική σύνταξη μειώνονται στο 6%. Συγκεκριμένα, οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση, θα επανέλθουν στο 3% για τους εργοδότες και σε αντίστοιχο 3% για τους εργαζόμενους, από 3,25% που είναι σήμερα για την κάθε πλευρά, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν και τα ποσά των εισφορών που προβλέπονται για τις τρεις κλίμακες εισφορών για τους μη μισθωτούς. 

Πόσα κερδίζουν οι μισθωτοί 

Για μικτό μισθό 663 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση είναι 21,54 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 19,84 ευρώ. Ετήσιο όφελος για εργοδότη 20,40 ευρώ και αντίστοιχο ποσό για τον εργαζόμενο.

Για μικτό μισθό 1.000 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση είναι 32,5 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 30 ευρώ. Ετήσιο όφελος 30 ευρώ για τον καθένα.

Για μικτό μισθό 2.000 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση είναι 65 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 60 ευρώ. Ετήσιο όφελος 60 ευρώ για τον εργαζόμενο και αντίστοιχα για τον εργοδότη.

Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα μειωθεί στο 36,16% από 36,66%. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση μετά και την 1η Ιουνίου είναι πλέον πολύ κοντά στη προεκλογική της δέσμευση καθώς μετά θα της απομένει ένα ποσοστό 0,6%. Σημειώνεται ότι για το 2022 έχουν διατηρηθεί οι μειωμένοι συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά για εργαζόμενους και εργοδότες. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειωμένοι συντελεστές να μπορέσουν να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και το 2023.

Πόσα κερδίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες 

Κερδισμένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες των τριών πρώτων κατηγοριών:

Στην 1η κατηγορία από 42 ευρώ το μήνα, η εισφορά διαμορφώνεται σε 39 ευρώ.

Στην 2η κατηγορία από 51 ευρώ το μήνα, η εισφορά διαμορφώνεται σε 47 ευρώ.

Στην 3η κατηγορία από 61 ευρώ το μήνα, η εισφορά διαμορφώνεται σε 56 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Και οι δημόσιοι υπάλληλοι στο νέο επικουρικό: Ποιους αφορά

Επικουρική ασφάλιση: Στην τελική ευθεία το νέο σύστημα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΕΦΚΑ: Από 1η Ιουνίου μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις επικουρικής ασφάλισης ιδιωτών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News