Business & Finance Τετάρτη 17/05/2023, 10:32
BUSINESS & FINANCE

Αλμα 16% στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 16% στις 964.932, όπων ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων

Αλμα 16% στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Αύξηση κατέγραψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων για ένατο σερί μήνα στην Ευρώπη με φόντο τη βελτίωση των εφοδιαστικών αλυσίδων και οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιτάχυναν τις καθυστερημένες παραγγελίες.

Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 16% στις 964.932 τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Ενώ η ανάκαμψη συνεχίζεται, οι παραδόσεις κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους παραμένουν περίπου το ένα πέμπτο κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ταξινομήσεις οχημάτων έφτασαν στα 3,5 εκατ. αυξημένες κατά 17,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, ενώ τον Μάρτιο είχαν καταγράψει ετήσια αύξηση 28,8%. Παρά την άνοδο, οι ταξινομήσεις οχημάτων είναι 22,8% χαμηλότερες από τον Απρίλιο του 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με την ACEA.

Αλμα 16% στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη-1

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεχίζουν να παρουσιάζουν ισχυρά αποτελέσματα, μολονότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα και οι ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας διεθνώς βαθαίνουν. Με τη βελτίωση στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση των αυτοκινήτων που φτάνουν στην αγορά, ωστόσο, οι κατασκευαστές αναμένεται να χάσουν την ισχύ που έχουν στον καθορισμό υψηλών τιμών, με τους επενδυτές να επισημαίνουν ότι έρχονται δυσκολότερες ημέρες.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναθεώρησαν υψηλότερα τις προοπτικές του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα, ενώ η αύξηση επιτοκίων έχει ήδη καταστήσει ακριβότερη τη χρηματοδότηση της αγοράς ενός αυτοκινήτου.

Οι μειώσεις τιμών της Tesla Inc. έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, ασκώντας πίεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν τις τιμές των αυτοκόλλητων και να θυσιάσουν τα ισχυρά περιθώρια κέρδους που απολάμβαναν εστιάζοντας σε πιο ακριβά μοντέλα κατά τη διάρκεια της κρίσης προσφοράς τσιπ.

Τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα σημείωσαν αύξηση σχεδόν 50% στις ταξινομήσεις σε σύγκριση με τον Απρίλιο πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων με αέριο αυξήθηκαν κατά 15%. Οι παραγγελίες για πετρελαιοκίνητα οχήματα μειώθηκαν ελαφρά.

Αλμα 16% στις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη-2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News