Business & Finance Τρίτη 16/05/2023, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

Αpple: Πρώην Κινέζος υπάλληλος κατηγορείται ότι έκλεψε μυστικά αυτόνομης οδήγησης

Αpple: Πρώην Κινέζος υπάλληλος κατηγορείται ότι έκλεψε μυστικά αυτόνομης οδήγησης

H κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τον πρώην εργαζόμενο της Apple, Weibao Wang, για κλοπή εμπορικών μυστικών από το τμήμα αυτόνομης οδήγησης της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου του «αυτόνομου» source code της Apple.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει εντοπίσει για ποιόν εργάζεται τώρα ο Weibao Wang, όμως σύμφωνα με το Reuters, ο Wang είναι στέλεχος της Jidu, της κοινοπραξίας ηλεκτρικών οχημάτων μεταξύ της κινεζικής εταιρείας Διαδικτύου Baidu και της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Geely.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί διάφορες τακτικές για να κλέβει πληροφοριακό υλικό από αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων «διαφθαρμένων εκ των έσω εργαζομένων». Η αποκάλυψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ειδικής ομάδας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει συσταθεί για να «εντοπίζει τις προσπάθειες εχθρικών κρατών να αποκτήσουν παράνομα ευαίσθητη για την ασφάλεια τεχνολογία των ΗΠΑ».

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Wang ότι συμφώνησε να εργαστεί για μια θυγατρική μιας κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ μήνες πριν φύγει από την Apple το 2018 και ότι έκλεψε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων της Apple, που φέρεται να τις έχει δώσει σε μια κινεζική εταιρεία που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με ένα διαγραμμένο προφίλ στο LinkedIn, αφού ο Wang έφυγε από την Apple άρχισε να εργάζεται σε μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο υγείας που ονομάζεται Singularity.AI, η οποία έχει γραφεία στην Καλιφόρνια και την Κίνα. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως επικεφαλής τεχνολογίας στη Neolix, μια κινεζική εταιρεία αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων. Το 2021, ο Wang προσχώρησε στην Jidu για να διευθύνει τις προσπάθειες της εταιρείας για «έξυπνη οδήγηση».

Τον Ιούνιο του 2018, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβολής του νόμου διεξήγαγαν έρευνα στο διαμέρισμα του Wang μετά την υποψία της Apple ότι είχε αποσπάσει εσωτερικά αρχεία της εταιρείας. Ο Wang αγόρασε εισιτήριο και πέταξε για την Κίνα την ίδια μέρα. Οι κατηγορίες υποδηλώνουν ότι ο Wang δεν μπορεί πλέον να ταξιδέψει στις ΗΠΑ χωρίς να διακινδυνεύσει τη σύλληψη.

Ο Wang είναι ο τρίτος πρώην υπάλληλος της Apple από την Κίνα που κατηγορείται για κλοπή εμπορικών μυστικών από το τμήμα αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων του αμερικανικού κολοσσού. Ο Xiaolang Zhang, ο οποίος εργαζόταν στην Apple περίπου την ίδια εποχή με τον Wang, ομολόγησε την ενοχή του για κλοπή εμπορικών μυστικών από την Apple τον Αύγουστο. Και ο πρώην υπάλληλος της Apple Jizhong Chen αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία δίκης για την υπόθεσή του.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News