Business & Finance Παρασκευή 28/04/2023, 13:36
BUSINESS & FINANCE

Ο Carl Bildt στους Δελφούς: Αναμένεται μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση

«Η οικονομική υποστήριξη είναι όσο σημαντική και η στρατιωτική», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Carl Bildt

Ο Carl Bildt στους Δελφούς: Αναμένεται μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση

Για μια μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση που αναμένεται το επόμενο διάστημα μίλησε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Carl Bildt στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών που πραγματοποιείται μεταξύ 26 και 29 Απριλίου στους Δελφούς. Τη συζήτηση που αφορούσε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο συντόνισε ο Senior Digital Editor του Economist, Tom Nuttall.

Όπως ανέφερε ο Carl Bildt, οι Ουκρανοί «έχουν αντλήσει τα διδάγματα και έχουν ενισχύσει τον στρατό της. Ελπίζουμε η αντεπίθεση να είναι πετυχημένη αλλά θα πρέπει να είμαστε μετριοπαθείς προς τις προσδοκίες μας. Η άμυνα είναι πολύ πιο εύκολη από την επίθεση. Ας περιμένουμε να δούμε».

Ο Σουηδός πρώην πρωθυπουργός, σημείωσε ακόμα ότι ως Δύση «έχουμε δώσει δισεκατομμύρια για να αποτρέψουμε την αναγκαιότητα εκτύπωσης χρημάτων. Το να διατηρήσουμε τις δομές του ουκρανικού κράτους βιώσιμες, διατηρεί τη συνοχή της ουκρανικής κοινωνίας» ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως «η οικονομική υποστήριξη είναι όσο σημαντική είναι και η στρατιωτική». 

«Μετρώντας» τις αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, ο Bildt, επισήμανε: «Το πρώτο στάδιο του πολέμου που εξαπέλυσαν, απέτυχε. Η επιχείρηση εκτόξευσης πυραύλων, απέτυχε. Η επιστράτευση, απέτυχε. Έχουν περάσει σε αμυντική στάση και αναμένουν. Είναι τεράστια και αναμφίβολη η αποτυχία του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του κόσμου».  

Τόνισε ακόμα πως «δημοσκοπήσεις σε όλη την Ευρώπη δείχνουν πως οι Ουκρανοί χαίρουν της εκτίμησης του κόσμου. Παρά την αύξηση του κόστους ζωής, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης στην Ουκρανία» και συνέχισε: «Αν διαχειριστούμε την κατάσταση μέχρι τον επόμενο χειμώνα και οδηγηθούμε σε μείωση τιμών, θα σημαίνει ότι η πίεση που φοβόμασταν θα έχει περάσει».

Παράλληλα ο πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας, μίλησε για τις επικείμενες εκλογές στη Ρωσία, σχολιάζοντας σχετικά: «Του χρόνου θα έχουμε και εκλογές στη Ρωσία. Πιστεύω ότι ο Πούτιν θέλει να έχει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Χρειάζεται ένα αποτέλεσμα ικανοποιητικό που θα τον νομιμοποιήσει και πιστεύω ότι ανησυχεί γι’ αυτό».  

Ο Carl Bildt μίλησε για μια αντιστροφή του κλίματος μαζικής φυγής από την Ουκρανία, τονίζοντας πως πλέον στο Κίεβο έχουν ακόμα και κυκλοφοριακά προβλήματα. «Υπήρχε το μαζικό κύμα προσφύγων. Τρεις – τέσσερις  μήνες μετά την έναρξη του πολέμου μπορούσες να δεις ότι είναι λιγότεροι οι άνθρωποι. Έχω μια φίλη και λέει ότι πλέον έχουν προβλήματα κυκλοφορίας στους δρόμους κάτι που σημαίνει ότι πολύς κόσμος έχει επιστρέψει».

Μιλώντας πάντως για την επόμενη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, σημείωσε ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να επιστρέψουν σε μια δημοκρατική κουλτούρα. «Δεν είχαμε τέλεια δημοκρατία ειδικά στην ανοχή προς την αντιπολίτευση. Ελπίζω να έχουν μάθει ότι δεν είναι αυτός ο σωστός δρόμος».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News