Business & Finance Δευτέρα 17/04/2023, 09:19
ΒUSINESS & FINANCE

Bloomberg: Στο 3,75% η κορύφωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο

Bloomberg: Στο 3,75% η κορύφωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο

Σε τρεις ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ το Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, όπως προβλέπουν οικονομολόγοι στο τελευταίο poll του Bloomberg.

Oι αυξήσεις αυτές θα ωθήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, όπου και θα παραμείνει έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την έρευνα του Απριλίου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5 και 13 Απριλίου.  

Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ αναμένεται να κορυφωθεί στο 3,75% τον Ιούλιο

Source: Bloomberg survey of economists conducted April 5-13

 

Η έρευνα δείχνει ότι οι προβλέψεις των οικονομολόγων συνάδουν με αυτές τις επενδυτές, οι οποίοι ανασκεύασαν τις τοποθετήσεις τους ως προς την κορύφωση των επιτοκίων στο σημερινό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής μετά την κατάρρευση των τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία. Μιλώντας στο περιθώριο των συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν σχεδόν ομόφωνα την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της στις 4 Μαίου, παρότι το μέγεθος της αύξησης – εάν θα είναι των 25 ή των 50 μονάδων βάσης – παραμένει υπό συζήτηση. 

Η πρόσφατη αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές μπορεί να βοηθήσει στην ΕΚΤ μέσω της αυστηριοποίησης των πιστωτικών συνθηκών, είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Εάν οι τράπεζες δεν χορηγήσουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό πιστώσεων και εάν δεν διαχειριστούν τον κίνδυνο, τότε ενδεχομένως να μειωθεί το έργο που έχουμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό. Όμως, εάν περιορίσουν σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό τις πιστώσεις, τότε αυτό θα επιβαρύνει υπερβολικά την ανάπτυξη», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – παρότι επιραδύνθηκε σημαντικά φέτος – εξακολουθεί να είναι υπερτριπλάσιος από το στόχο 2% της ΕΚΤ και ο δομικός – που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας – αγγίζει νέο ρεκόρ κάθε μήνα. 

Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ισχυρότερος από το βασικό

Source: Bloomberg survey of economists conducted April 5-13

 

Οι δομικές τιμές καταναλωτή είναι πολύ πιθανόν να έχουν φθάσει στην κορύφωσή τους με βάση τον τριμηνιαίο μέσο όρο, όμως εξακολουθούν να κυμαίνονται στο 5,5% αυτό το τρίμηνο και θα ξεπεράσουν τις βασικές τιμές και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κεντρικές τράπεζες: Ισορροπία μεταξύ πληθωρισμού και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Villeroy (ΕΚΤ): Ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος του

Reuters: Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν σε αύξηση επιτοκίων 25μ.β. τον Μάιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News