Business & Finance Δευτέρα 10/04/2023, 12:03
BUSINESS & FINANCE

Συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ ύψους 400 εκατ. δολ. για πυραύλους Spike

Το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία 400 εκατ. δολαρίων για την πώληση αντιαρματικών πυραύλων Spike στην Ελλάδα

Συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ ύψους 400 εκατ. δολ. για πυραύλους Spike

Το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία 1,44 δισεκατομμυρίων σέκελ (400 εκατομμύρια δολάρια) για την πώληση αντιαρματικών πυραύλων Spike στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ τη Δευτέρα, λίγες μέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας παρόμοιου μεγέθους για την παροχή αεράμυνας στο νέο μέλος του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία. Το Spike είναι ένας κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος που χρησιμοποιείται από πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και παράγεται από τον ισραηλινή κρατική αμυντική βιομηχανία, Rafael.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι η συμφωνία ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των χωρών. Σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter, η συμφωνία εντάσσεται σε μια σειρά άλλων μεταξύ του Κράτους του Ισραήλ και της Ελληνικής Δημοκρατίας και «υπογραμμίζει περαιτέρω την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας και των αμυντικών μας εγκαταστάσεων, καθώς και την αμοιβαία δέσμευσή μας για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας».

 

«Οι πύραυλοι Spike θα ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο των επιχειρησιακών εργαλείων του ελληνικού στρατού και αναμένουμε περαιτέρω επέκταση μέσω στρατηγικών συνεργασιών στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rafael, Yoav Har-Even.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ και η Rafael δήλωσαν ότι θα παράσχουν το προηγμένο σύστημα αεράμυνας David’s Sling στη Φινλανδία, αφού εντάχθηκε επίσημα στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στις 4 Απριλίου.

Η Φινλανδία θα λάβει το αμυντικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ σε μια συμφωνία 316 εκατομμυρίων ευρώ (345 εκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη η έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συμμετέχουν στην ανάπτυξη του συστήματος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ

Naval Group: Υποδέχθηκε τους εκπροσώπους 13 ελληνικών εταιρειών στο ναυπηγείο της Lorient

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News