Business & Finance Σάββατο 11/02/2023, 17:56
BUSINESS & FINANCE

Ρωσία: Δυσλειτουργία σε διαστημόπλοιο που είναι προσδεδεμένο στον ISS

Ρωσία: Δυσλειτουργία σε διαστημόπλοιο που είναι προσδεδεμένο στον ISS

Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας ανέφερε μια ανεξήγητη απώλεια πίεσης το Σάββατο σε ένα φορτηγό σκάφος που είναι προσδεδεμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά όπως αναφέρει, ότι δεν υπάρχει απειλή για το πλήρωμα.

Η υπηρεσία Roscosmos δήλωσε ότι οι ειδικοί ελέγχου αποστολών εντόπισαν αποσυμπίεση στο φορτηγό πλοίο Progress MS-21, το οποίο πρόκειται να αποσυνδεθεί από τον ISS στις 18 Φεβρουαρίου. Το σκάφος σφραγίστηκε από τον υπόλοιπο σταθμό και η αιτία διερευνάται, ανέφερε.

«Το θερμοκρασιακό καθεστώς και η πίεση στον ISS είναι φυσιολογικά, τίποτα δεν απειλεί τη ζωή και την υγεία του πληρώματος και αισθάνονται καλά», δήλωσε η Roscosmos.

Ήταν η τελευταία δυσλειτουργία που επηρέασε τον ISS μετά από μια διαρροή ψυκτικού υγρού τον Δεκέμβριο σε ένα διαστημόπλοιο Soyuz MS-22 που είχε προσδεθεί στον σταθμό.

Τα σκάφη Soyuz χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του πληρώματος από και προς το σταθμό, ενώ τα σκάφη Progress μεταφέρουν εξοπλισμό και προμήθειες. Ένα άλλο σκάφος Progress, το MS-22, προσδέθηκε με επιτυχία στον ISS νωρίτερα το Σάββατο.

Το πρόβλημα με το Soyuz ανάγκασε τρία από τα μέλη του πληρώματος του σταθμού -τους Ρώσους Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πέτελιν και τον αστροναύτη της NASA Φρανκ Ρούμπιο- να παρατείνουν την αποστολή τους. Τώρα θα επιστρέψουν στη Γη με ένα εφεδρικό Soyuz που η Ρωσία αναμένεται να εκτοξεύσει στις 20 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά στον ISS παρά τα προβλήματά στις σχέσεις τους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά μέλη του πληρώματος -τρεις Αμερικανοί, τρεις Ρώσοι και ένας Ιάπωνας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News