Business & Finance Κυριακή 29/01/2023, 20:08
BUSINESS & FINANCE

5 τύποι τελειομανών και τι τους κάνει τόσο επιτυχημένους

5 τύποι τελειομανών και τι τους κάνει τόσο επιτυχημένους

Οι τελειομανείς δεν είναι ισορροπημένοι άνθρωποι και αυτό είναι εντάξει, σημειώνει η Katherine Morgan Schafler η οποία προσθέτει ότι ως ψυχοθεραπεύτρια, έχει δουλέψει με πολλούς αυτοπροσδιοριζόμενους τελειομανείς, όλοι τους έξυπνοι, φιλόδοξοι, εργατικοί άνθρωποι που ανεξήγητα ένιωθαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτούς.

Εμβαθύνοντας στις ιστορίες τους, καθώς και στην έρευνα για την τελειομανία, η Schafler κατέληξε σε μια εκπληκτική διαπίστωση: Η τελειομανία δεν είναι παθολογική κατάσταση και η αντιμετώπισή της ως τέτοια οδηγεί αναρίθμητους ανθρώπους -κυρίως γυναίκες- στο να υποφέρουν άσκοπα. 

Η ίδια με βάση το κλινικό έργο της έχει εντοπίσει πέντε τύπους τελειομανών και τονίζει ότι καθώς διαβάζετε τα προφίλ, να έχετε κατά νου ότι η τελειομανία είναι μια ρευστή και εξαρτώμενη από τα διάφορους παράγοντες κατάσταση.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να είστε ένας ακατάστατος τελειομανής όταν πρόκειται για ραντεβού και ένας έντονος τελειομανής στη δουλειά. Η κατανόηση του προφίλ σας θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε και να διαχειριστείτε τις μοναδικές τάσεις σας, λέει.

1. Οι απόλυτοι τελειομανείς

Οι εμμονικοί τελειομανείς είναι αβίαστα άμεσοι και διατηρούν οξύτατη εστίαση όταν πρόκειται να επιτύχουν τους στόχους τους. Αν αφεθούν χωρίς έλεγχο, μπορεί να θέσουν πολύ υψηλούς (έως αδύνατο να επιτευχθούν) στόχους και μπορεί να είναι τιμωρητικοί τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους άλλους για τη μη επίτευξη των στόχων αυτών.

2. Κλασικοί τελειομανείς

Οι κλασικοί τελειομανείς είναι ιδιαίτερα αξιόπιστοι, συνεπείς και προσανατολισμένοι στη λεπτομέρεια και προσθέτουν σταθερότητα στο περιβάλλον τους. Αν αφεθούν χωρίς έλεγχο, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στον αυθορμητισμό ή στην αλλαγή της ρουτίνας και μπορεί να δυσκολευτούν να αναπτύξουν ουσιαστικές σχέσεις.

3. Παριζιάνοι τελειομανείς

Οι παριζιάνικοι τελειομανείς (οι οποίοι θέλουν να γίνουν αρεστοί στους άλλους, κρύβοντας τις βαθύτερες φιλοδοξίες τους) διαθέτουν μια ζωντανή κατανόηση της δύναμης της διαπροσωπικής σύνδεσης και κατέχουν μια ισχυρή ικανότητα ενσυναίσθησης. Αν αφεθούν χωρίς έλεγχο, η επιθυμία τους να συνδεθούν με τους άλλους μπορεί να τους μετατρέψει σε τοξικά άτομα.

4. Αναβλητικοί τελειομανείς

Οι αναβλητικοί τελειομανείς διαπρέπουν στην προετοιμασία, μπορούν να δουν τις ευκαιρίες σφαιρικά και έχουν καλό έλεγχο των παρορμήσεων. Αν αφεθούν χωρίς έλεγχο φτάνουν σε ένα σημείο μειωμένων αποδόσεων που οδηγεί σε αναποφασιστικότητα και αδράνεια.

5. Ακατάστατοι τελειομανείς

Οι ακατάστατοι τελειομανείς ξεπερνούν αβίαστα το άγχος του νέου ξεκινήματος, είναι σούπερ σταρ στη δημιουργία ιδεών, προσαρμόζονται καλά στον αυθορμητισμό και είναι φυσικά ενθουσιώδεις. Αν αφεθούν χωρίς έλεγχο, δυσκολεύονται να παραμείνουν προσηλωμένοι στους στόχους τους και την υπερβολική σπατάλη της ενέργειάς τους σε διάφορα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ποιο είναι το δικό σας προφίλ;

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι όταν οι άνθρωποι λένε: «Είμαι τελειομανής», δεν λένε ότι περιμένουν από τον εαυτό τους, τους άλλους ή ακόμα και όλα τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη ζωή να είναι τέλεια.

Οι τελειομανείς είναι ισχυροί, έξυπνοι άνθρωποι που αναγνωρίζουν ότι όλα δεν μπορούν να πάνε πάντα τέλεια. Αυτό το οποίο μερικές φορές δυσκολεύονται είναι το να καταλάβουν γιατί αισθάνονται τόσο υποχρεωμένοι να προσπαθούν ακατάπαυστα ή γιατί δεν μπορούν απλώς να απολαμβάνουν τη χαλάρωση «σαν κανονικός άνθρωπος». 

Η τελειομανία είναι μια δύναμη, και όπως κάθε δύναμη, μπορεί να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά. Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στα παραπάνω προφίλ τελειομανών, σκεφτείτε να εξερευνήσετε την τελειομανία σας. Μπορεί να σας εκπλήξει το πόση δύναμη έχετε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα επιχειρηματικά μυστικά μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή

Πώς θα πάρετε την προαγωγή στη δουλειά; 5 συμβουλές για ανέλιξη το 2023

Burnout: Τρία red flags πριν καν πείτε «ναι» σε μια νέα δουλειά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News