Business & Finance Κυριακή 3/01/2021, 21:13
BUSINESS & FINANCE

Η Φινλανδία αδυνατεί να συνετίσει την τράπεζα – «επαναστάτη»

Η Φινλανδία αδυνατεί να συνετίσει την τράπεζα – «επαναστάτη»

Τρόπους αντίδρασης στην τράπεζα – «επαναστάτη», η οποία αψηφά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη διανομή μερισμάτων, αναζητάει η εποπτική αρχή της Φινλανδίας.

Το ζήτημα ξεκίνησε πριν δύο ημέρες, όταν η μικρή τράπεζα Alandbanken αποφάσισε να διανέμει μέρισμα για τα κέρδη του 2019, τα οποία -κατά την ίδια- ήταν τα υψηλότερα στην 100ετή ιστορία της τράπεζας. 

Όμως, πριν λίγες εβδομάδες, η ΕΚΤ είχε καλέσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη διανομή μερισμάτων και στις επαναγορές μετοχών, υπό τον φόβο των επιπτώσεων της πανδημίας στην κεφαλαιακή ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Η απόφαση της Alandsbanken είναι ατυχής» δήλωσε ο επικεφαλής της φινλανδικής τραπεζικής αρχής, Γιούρι Χελένιους, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. Βέβαια, όπως πρόσθεσε, η αρχή δεν έχει τη νομική δυνατότητα να παρέμβει, καθώς οι οδηγίες είναι προαιρετικές και όχι υποχρεωτικές.  

Τον προηγούμενο μήνα, η ΕΚΤ έκανε άρση της de facto απαγόρευσης διανομής μερισμάτων, αλλά απηύθυνε έκκληση ώστε τα μερίσματα να μην ξεπερνούν το 15% των κερδών του 2019 και του 2020 ή το 0,2% επί του δείκτη αναλογίας κεφαλαίων. 

Η Alandbanken, αντ’ αυτού, σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή για το 2019, ποσό το οποίο ισούται με το 59% των κερδών ανά μετοχή. Δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από την οδηγία της ΕΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει αναλάβει την άμεση εποπτεία των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ οι εθνικές τραπεζικές αρχές είναι αρμόδιες για τις μικρότερες τράπεζες, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της Alandbanken.

Υπό αυτό το πλαίσιο, αρκετές εθνικές αρχές έχουν επιτρέψει στις μικρές τράπεζες να διανέμουν μερίσματα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη γερμανική BaFin, η οποία επιτρέπει τη διανομή, εφόσον οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακή ισχύ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News