BUSINESS & FINANCE

Σημάδια πτώσης των τιμών στο ράφι των σούπερ μάρκετ

Σημάδια πτώσης των τιμών στο ράφι των σούπερ μάρκετ

Μειώσεις τιμών οι οποίες φτάνουν έως 18% περιλαμβάνουν τιμοκατάλογοι που έχουν αποστείλει ή πρόκειται να αποστείλουν το επόμενο διάστημα προμηθευτές σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Στα προϊόντα στα οποία προτείνονται μειώσεις περιλαμβάνονται κυρίως σπορέλαια, χαρτικά και εισαγόμενα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, τόσο επώνυμα όσο και ιδιωτικής ετικέτας. Πρόκειται δε για προϊόντα τα οποία είχαν ανατιμηθεί κατά 25% έως 35% τον προηγούμενο χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι παρά τις όποιες μειώσεις, οι τιμές τους θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα προϊόντα στα οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να δούμε μειώσεις τιμών είναι το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, μειώσεις 18% και 8% αντιστοίχως. Αφορούν δε μειώσεις κυρίως από προμηθευτές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Από προμηθευτές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχουν γίνει μειώσεις ή πρόκειται να γίνουν το προσεχές διάστημα μειώσεις της τάξης του 8% στα χαρτικά.

Σε ό,τι αφορά τα επώνυμα προϊόντα έχουν σταλεί τιμοκατάλογοι με μειώσεις σε εισαγόμενα τυροκομικά, κυρίως κίτρινα τυριά, όπως gouda και edam, καθώς και σε λευκά τυριά από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα με τη μείωση τιμής και στις δύο περιπτώσεις να φτάνει το 15%. Μειώσεις τιμών 15% περιλαμβάνουν οι τιμοκατάλογοι και για εισαγόμενα βούτυρα, καθώς και για χοιρινά ολλανδικής προέλευσης με τη μείωση τιμής στη δεύτερη περίπτωση να είναι της τάξης του 5%.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς η μείωση των τιμών στα εισαγόμενα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα οφείλεται κυρίως στην αυξημένη παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και στη δημιουργία αποθεμάτων.

Στην ύπαρξη νέων τιμοκαταλόγων με μειώσεις τιμών αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι». «Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις. Όχι μόνο ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει, αλλά έκαναν και μειώσεις» δήλωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία αύριο στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει.

Σημειώνεται ότι το ηλιέλαιο αποτέλεσε ένα από τα προϊόντα στα οποία καταγράφηκαν μεγάλες ανατιμήσεις μόλις ξέσπασε ο πόλεμος, καθώς η Ουκρανία αποτελεί βασικό προμηθευτή ηλιελαίου. Το επώνυμο ηλιέλαιο είχε ανατιμηθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες κατά 23%, ενώ μέσα στους τελευταίους 11 μήνες η τιμή του είχε αυξηθεί κατά 28,45%. Στα επώνυμα χαρτιά υγείας οι ανατιμήσεις σε ετήσια βάση πλησίασαν το 70%, ενώ στα γαλακτοκομικά και στα τυροκομικά οι αυξήσεις τιμών υπερβαίνουν το 25%.

Σε καμία περίπτωση βεβαίως μείωση τιμών σε κάποια προϊόντα δεν σημαίνει ότι ο πληθωρισμός δεν θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2023. Καταρχάς, ήδη τις τελευταίες ημέρες έχουν αποσταλεί από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους τιμοκατάλογοι με αυξήσεις τιμών σε πολλά προϊόντα. Δεύτερον, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται κάτι που σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαταραχή τόσο στην ενέργεια όσο και στην αγορά πρώτων και δεύτερων υλών. Τρίτον, τα εγγενή προβλήματα της ελληνικής αγοράς κάθε άλλο παρά έχουν εξαφανισθεί.

Διαβάστε επίσης:

Με ρυθμό ανάπτυξης 5% «έτρεξαν» τα ελληνικά οnline super market το 2022

Market Pass: Όλες οι λεπτομέρειες – Στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου η πρώτη πληρωμή

Καλάθι του νοικοκυριού: Σταθερές ή μειωμένες τιμές στο 95% των προϊόντων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News