Κόσμος Δευτέρα 26/12/2022, 17:30
ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο – Σερβία: Κλιμακώνεται η ένταση με οδοφράγματα, πυροβολισμούς

Κόσοβο – Σερβία: Κλιμακώνεται η ένταση με οδοφράγματα, πυροβολισμούς

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν χθες Κυριακή από το ΝΑΤΟ κοντά σε περίπολο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου Σέρβοι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα με στόχο να εμποδίσουν την ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης από την Πρίστινα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της KFOR, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή φθορές στο όχημα της περιπόλου μετά τους πυροβολισμούς που ακούστηκαν στην περιοχή του Ζούμπιν Πότοκ. Περίπου 3.760 στρατιώτες της KFOR έχουν επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση των εθνοτικών εντάσεων στην περιοχή.

Από τις 10 Δεκεμβρίου Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα ζητώντας την απελευθέρωση ενός ομοεθνούς τους πρώην αστυνομικού που συνελήφθη με την κατηγορία της επίθεσης εναντίον εν ενεργεία αστυνομικών κατά τη διάρκεια προηγούμενης κινητοποίησης διαμαρτυρίας.

Η κυβέρνηση του Κοσοβάρου πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι έχει ζητήσει από την KFOR να απομακρύνει τα οδοφράγματα.

Οι Σέρβοι δήμαρχοι των βόρειων πόλεων του Κοσόβου, μαζί με τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς, παραιτήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης Κούρτι να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες των αυτοκινήτων με άλλες που θα εκδοθούν από την Πρίστινα.

Εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έστειλε χθες, Κυριακή, τον αρχηγό του σερβικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγό Μίλαν Μοϊσίλοβιτς στα διοικητικά όρια του Κοσόβου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Σέρβος στρατηγός.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το τηλεοπτικό δίκτυο Pink, ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς είπε ότι κατευθυνόταν προς την πόλη Ράσκα (περίπου 10 χλμ από τα διοικητικά όρια του Κοσόβου) ενώ προηγουμένως είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Βούτσιτς στο Βελιγράδι.

«Τα καθήκοντα που έχει αναλάβει ο σερβικός στρατός […] είναι ακριβή, σαφέστατα και θα εφαρμοστούν πλήρως», τόνισε ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς. «Η κατάσταση είναι περίπλοκη και απαιτεί στο προσεχές διάστημα την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος των διοικητικών ορίων», συμπλήρωσε.

Λίγο πριν από την αναχώρηση του Σέρβου στρατηγού για τη Ράσκα, σερβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ένα βίντεο στο οποίο ακούγονται ριπές όπλων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μάχες» που ξέσπασαν όταν Κοσοβάροι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν ένα από τα οδοφράγματα που έστησαν σέρβοι διαδηλωτές.

Τις πληροφορίες διέψευσε η αστυνομία του Κοσόβου, αναφέροντας στη σελίδα της στο Facebook ότι τα μέλη της δεν ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News