Κόσμος Παρασκευή 2/09/2022, 14:49
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ετοιμάζει πακέτο βοήθειας 5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ετοιμάζει πακέτο βοήθειας 5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης 5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το Κίεβο αναζητά πόρους για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας αλλά και τη λειτουργία του κράτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει το πακέτο δανείων την επόμενη εβδομάδα για να βοηθήσει το Κίεβο να καλύψει επείγοντα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων μισθών και επιδομάτων, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ που μίλησαν στο Bloomberg.

Τα χρήματα αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου 9 δισ. ευρώ για το οποίο δεσμεύτηκε η Ευρώπη τον περασμένο Μάιο. Τα χρήματα αυτά σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν εκταμιευτεί λόγω της διαφωνίας μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών-μελών σχετικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος βοήθειας.

Η Γερμανία βρίσκεται σε διαφωνία με τις Βρυξέλλες, καθώς το Βερολίνο πιέζει να δοθούν τα χρήματα ως βοήθεια που δεν θα επιστραφεί, θεωρώντας ότι η περαιτέρω αύξηση του χρέους δεν βοηθά μια οικονομία που ήδη πλησιάζει τη χρεοκοπία.

Αντίθετα, η Κομισιόν επιμένει να προσφερθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους και με υψηλότερες εγγυήσεις για τα κράτη-μέλη, σε περίπτωση default της Ουκρανίας.

Καθώς οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο παρέμειναν σε αντιπαράθεση, η Κομισιόν εκταμίευσε 1 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, χρησιμοποιώντας τον περιορισμένο χώρο του προϋπολογισμού της ΕΕ ως εγγύηση.

Η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 5 δισ. δολάρια τον μήνα σε εξωτερική βοήθεια και έχει επικρίνει τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι δεν τήρησαν τις οικονομικές τους υποσχέσεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News