Κόσμος Τετάρτη 31/08/2022, 08:50
ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της σύνδεσης της Ιβηρικής Χερσονήσου με το ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας

Υπέρ της σύνδεσης της Ιβηρικής Χερσονήσου με το ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας

Υπέρ της σύνδεσης της Ιβηρικής Χερσονήσου με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τάχθηκαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

«Εάν υπήρχε αυτή η γραμμή, θα μπορούσαμε να καλύψουμε το 30% των αναγκών της Ευρώπης σε υγροποιημένο φυσικό αέριο», δήλωσε ο κ. Σάντσεθ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Κάστρο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η Ισπανία είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη και υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι να βοηθήσουμε τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο ώστε να μη χρειάζεται πλέον να υποκύψουν σε αυτόν τον εκβιασμό. Οι φίλοι και αδελφοί μας όπως η Γερμανία είναι θύματα ενός εντελώς απαράδεκτου εκβιασμού από τον Πούτιν», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι αν ο εν λόγω αγωγός, εάν δεν είναι εφικτό να περάσει από τη Γαλλία, θα χρειαστεί να περάσει μέσω Ιταλίας. Επιπλέον, σημείωσε, θα μπορεί μακροπρόθεσμα να χρησιμοποιηθεί και για άλλες πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο.

Από την άλλη πλευρά, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι χώρες πλούσιες σε ήλιο, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα παράγουν πλεονάσματα, τα οποία θα μπορούσαν να εξαχθούν. «Το κύριο καθήκον είναι η δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου για όλα τα είδη ενέργειας. Η περισσότερη δικτύωση δημιουργεί και σταθερότερες κοινωνίες, οικονομίες, εταιρίες, πολίτες. Όταν το κάνουμε, βοηθούμε όλοι ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο καγκελάριος.

Γερμανία και Ισπανία θα συνεχίσουν, τόνισαν οι δύο ηγέτες, τη στενή συνεργασία τους. Στις 5 και 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, με οικοδεσπότη τον Όλαφ Σολτς, σύνοδος των δύο κυβερνήσεων. Στο τέλος του ίδιου μήνα το ισπανικό βασιλικό έθνος θα επισκεφθεί τη Γερμανία, συγκεκριμένα την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, καθώς στη φετινή διοργάνωση η Ισπανία είναι η τιμώμενη χώρα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News