Κόσμος Τρίτη 16/08/2022, 20:21
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Επίσκεψη Γκουτέρες στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα – Συνάντηση με Ζελένσκι και Ερντογάν

ΟΗΕ: Επίσκεψη Γκουτέρες στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα – Συνάντηση με Ζελένσκι και Ερντογάν

Την Ουκρανία θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Γκουτέρες θα ταξιδέψει στην ουκρανική πόλη Λβιβ όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη. Στη συνέχεια, την Παρασκευή θα επισκεφθεί τη Μαύρη Θάλασσα στο λιμάνι της Οδησσού και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

«Κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο γενικός γραμματέας θα βρίσκεται την Πέμπτη στο Λβιβ για να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ουκρανό ηγέτη», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ σε συνέντευξη Τύπου.

Κυρίαρχο θέμα στην τριμερή αναμένεται να είναι οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας που ξανάρχισαν στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ συμπλήρωσε ότι ο Γκουτέρες θα συζητήσει επίσης με τον Ζελένσκι για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και την προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Μετά την άρση του ρωσικού αποκλεισμού τριών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, κατέστη δυνατή η εξαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει τονίσει πως η συμφωνία απομακρύνει τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης.

Το Σάββατο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα επισκεφθεί το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο στην Κωνσταντινούπολη -στο οποίο συμμετέχουν αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, που επιβλέπουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News