Κόσμος Δευτέρα 15/08/2022, 19:10
ΚΟΣΜΟΣ

Τη διακοπή των συνδικαλιστικών εκλογών στα καταστήματά της ζητά η Starbucks 

Τη διακοπή των συνδικαλιστικών εκλογών στα καταστήματά της ζητά η Starbucks 

Η Starbucks κατηγόρησε τη Δευτέρα το ομοσπονδιακό εργατικό συμβούλιο που επιβλέπει τις εκλογές των συνδικάτων στα καταστήματά της στις ΗΠΑ για «ανάρμοστη συμπεριφορά» και ζήτησε την αναστολή των εκλογών σε εθνικό επίπεδο εν αναμονή του αποτελέσματος της έρευνας.

Η αλυσίδα καφέ ανέφερε σε επιστολή της προς την Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) Lauren McFerran και τη γενική σύμβουλο Jennifer Abruzzo ότι οι πράκτορες της NLRB βοήθησαν την Workers United να κερδίσει τις εκλογές χειραγωγώντας τη διαδικασία ψηφοφορίας και συνεργάστηκαν για να συγκαλύψει αυτή τη συμπεριφορά, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Reuters.

Η εκπρόσωπος Τύπου της NLRB, Kayla Blado, δήλωσε σε μια δήλωση ότι υπάρχουν καθιερωμένες διαδικασίες για την πρόκληση εκλογών.

«Το περιφερειακό προσωπικό -και, τελικά, το διοικητικό συμβούλιο- θα εξετάσει προσεκτικά και αντικειμενικά οποιεσδήποτε προκλήσεις προκύψουν μέσω αυτών των καθιερωμένων καναλιών», είπε.

Η Workers United είπε ότι η επιστολή ήταν η «τελευταία προσπάθεια των Starbucks να χειραγωγήσουν τη νομική διαδικασία για τα δικά τους μέσα και να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να οργανωθούν».

Πριν από ένα χρόνο, σε κανένα από τα σχεδόν 9.000 καταστήματα των Starbucks στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπήρχε συνδικαλιστική οργάνωση. Τώρα, οι εργαζόμενοι σε 216 καφετέριες ψήφισαν υπέρ της ένταξης στο σωματείο, ενώ οι εργαζόμενοι στα 46 ψήφισαν κατά του συνδικαλισμού.

Οι ισχυρισμοί της Starbucks έρχονται εν μέσω μιας αυξανόμενης προσπάθειας για συνδικαλισμό μεταξύ των λιανοπωλητών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Chipotle Mexican Grill, Lululemon Athletica Inc και Trader Joe’s.

Η Starbucks είπε ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά, την οποία η εταιρεία λέει ότι έμαθε από έναν πληροφοριοδότη, ο οποίος είναι επί μακρόν υπάλληλος της NLRB, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των εκλογών των συνδικάτων στο Κάνσας Σίτι. Είπε επίσης ότι πιστεύει ότι είχε λάβει χώρα και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας της εταιρείας στο Σιάτλ και στο Μπάφαλο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου ξεκίνησε η συνδικαλιστική κίνηση.

«Εάν το NLRB δεν ανταποκριθεί διερευνώντας και διορθώνοντας τέτοιου είδους ενέργειες, δεν βλέπουμε πώς το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να εκπροσωπηθεί ως ουδέτερος οργανισμός που εκδικάζει διαφορές αθέμιτης εργασιακής πρακτικής -και εκλογές- με τρόπο δίκαιο, έντιμο και κατάλληλο, χωρίς να φαίνεται ανάρμοστη», ανέφερε στην επιστολή της η Starbucks.

Τα Starbucks κατηγόρησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι συντονίζονταν κρυφά με το συνδικάτο για να κανονίσουν την προσωπική ψηφοφορία στα γραφεία της NLRB αντί μέσω ταχυδρομείου, παρέχοντας εμπιστευτικές λεπτομέρειες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τα ψηφοδέλτια που είχε λάβει, επιτρέποντας στο σωματείο να επηρεάσει τους υπαλλήλους που δεν είχαν ακόμη ψηφίσει, καλύπτοντας αυτό που τα Starbucks ονόμασαν «κακή συμπεριφορά» και τη συνεργασία με την Workers United για την ενίσχυση του αριθμού των ψήφων υπέρ των συνδικάτων.

Η Starbucks ανέφερε στην επιστολή της ότι οι ισχυρισμοί τεκμηριώθηκαν από πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ αξιωματούχων της NLRB και εκπροσώπων των συνδικάτων.

Η εταιρεία ζήτησε όλες οι εκκρεμείς και μελλοντικές εκλογές στα καφέ της να διεξαχθούν χειροκίνητα με προσωπική ψηφοφορία, με παρόντες παρατηρητές και από τις δύο πλευρές, αντί με ταχυδρομείο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS