Κόσμος Τετάρτη 3/08/2022, 21:52
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ελεύθερο προς αναχώρηση πλοίο που η Ουκρανία κατηγορεί ότι μετέφερε κλεμμένα σιτηρά

Λίβανος: Ελεύθερο προς αναχώρηση πλοίο που η Ουκρανία κατηγορεί ότι μετέφερε κλεμμένα σιτηρά

Οι αρχές μεταφορών του Λιβάνου επέτρεψαν σε πλοίο που η Ουκρανία κατηγορεί ότι μετέφερε κλεμμένα σιτηρά να αναχωρήσει από τη χώρα, παρά το γεγονός ότι η ουκρανική πρεσβεία ζήτησε από τη Βηρυτό να ανοίξει εκ νέου έρευνα για το θέμα καθώς, όπως είπε, παρουσίασε νέα στοιχεία.

Ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Αλί Χαμί είπε στο Reuters το απόγευμα της Τετάρτης ότι οι λιμενικές αρχές της Τρίπολης είχαν εγκρίνει την αναχώρηση του πλοίου.

Ένα tweet από τον λογαριασμό του ανέφερε ότι η απόφαση ήταν «σύμφωνη με τις λιβανικές νομικές αρχές, με βάση την κυριαρχία μας στη γη, τη θάλασσα και τον ουρανό μας».

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Ουκρανία είχε ζητήσει από τον ανώτατο εισαγγελέα του Λιβάνου να ανοίξει εκ νέου έρευνα για το πλοίο με σημαία Συρίας, το Laodicea, το οποίο λέει ότι μεταφέρει περίπου 10.000 τόνους αλεύρι και κριθάρι που λεηλατήθηκαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή της τον Φεβρουάριο.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Λίβανο, Ihor Ostash, είπε σε συνέντευξη Τύπου στην πρεσβεία κοντά στη Βηρυτό ότι το αίτημα για περαιτέρω έρευνα βασίστηκε σε νέα στοιχεία που συγκέντρωσε ένας Ουκρανός δικαστής και παραδόθηκε στον Λίβανο τη Δευτέρα.

Ο Λιβανέζος εισαγγελέας Ghassan Oueidat άρει την πρώτη εντολή κατάσχεσης στη Laodicea, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, την Τρίτη, αφού διαπίστωσε ότι δεν διαπράχθηκε ποινικό αδίκημα.

Δικαστής στην Τρίπολη είπε στο Reuters ότι η δεύτερη εντολή κατάσχεσης διάρκειας 72 ωρών που εκδόθηκε τη Δευτέρα δεν ήταν πλέον σε ισχύ και το πλοίο μπορούσε πλέον να αναχωρήσει.

Η Μόσχα είχε προηγουμένως αρνηθεί ότι έκλεψε σιτηρά. Η πρεσβεία της Ρωσίας στον Λίβανο είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για το πλοίο ή το φορτίο, το οποίο στάλθηκε στον Λίβανο από ιδιωτική εταιρεία.

Αξιωματούχος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, επίσης, αρνήθηκε ότι το φορτίο είχε κλαπεί και είπε ότι το πλοίο είχε προορισμό τη Συρία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News