Κόσμος Κυριακή 15/05/2022, 13:38
ΚΟΣΜΟΣ

Η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας

Η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας

Η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Σαούλι Νιινίστο την Κυριακή, σε μια ιστορική κίνηση για τη σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει μια πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας επί δεκαετίες.

Η ανακοίνωση της Κυριακής έρχεται αφότου ο Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσαν την Πέμπτη ότι και οι δύο τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), δίνοντας το πράσινο φως στη χώρα να υποβάλει αίτηση.

«Σήμερα, εμείς, ο πρόεδρος και η επιτροπή εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, αποφασίσαμε από κοινού ότι η Φινλανδία… θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Νιινίστο σε δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο στο Ελσίνκι.

Ο Νιινίστο τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο για να τον ενημερώσει για τα σχέδια της Φινλανδίας να ενταχθεί στη συμμαχία. Ο Πούτιν είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα έβλαπτε τις ρωσο-φινλανδικές σχέσεις. 

Η Φινλανδία έχει σύνορα 830 μιλίων με τη Ρωσία. Εάν προσχωρήσει στη στρατιωτική συμμαχία, τα χερσαία σύνορα που μοιράζεται η Ρωσία με τα εδάφη του ΝΑΤΟ θα διπλασιαστούν περίπου.

Η Σουηδία αναμένεται επίσης να ακολουθήσει το παράδειγμά της καθώς η δημόσια υποστήριξη για ένταξη έχει αυξηθεί εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc και reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News