Κόσμος Σάββατο 30/04/2022, 19:29
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρος των ειρηνευτικών συνομιλιών και η άρση των κυρώσεων δηλώνει ο Λαβρόφ – Διαψεύδει το Κίεβο

Μέρος των ειρηνευτικών συνομιλιών και η άρση των κυρώσεων δηλώνει ο Λαβρόφ – Διαψεύδει το Κίεβο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είναι μέρος των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, αλλά ο ανώτερος Ουκρανός διαπραγματευτής Mykhailo Podolyak αρνήθηκε ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

«Προς το παρόν, οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας συζητούν, σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιάσκεψης, ένα προσχέδιο πιθανής συνθήκης», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο Λαβρόφ  στο επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, όπως δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών το Σάββατο.

«Η ατζέντα των συνομιλιών… περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της αποναζοποίησης, την αναγνώριση νέων γεωπολιτικών πραγματικοτήτων, την άρση των κυρώσεων, το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας», είπε ο Λαβρόφ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Από την πλευρά του ο Ουκρονός διαπραγματευτής δεν επιβεβαιώσε κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι ο Λαβρόφ δεν είχε παρευρεθεί ούτε σε έναν γύρο διαπραγματεύσεων και ότι η Ουκρανία δεν χρειαζόταν μαθήματα «απεναζοποίησης» ή χρήσης της ρωσικής γλώσσας από εκείνους που είχαν επιτεθεί και κατέλαβαν πόλεις και πόλεις της Ουκρανίας.

Σε δηλώσεις που επικαλείται το γραφείο του προέδρου Volodymyr Zelenskiy, είπε ότι «το θέμα των παγκόσμιων διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν συζητείται καθόλου» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας.

«Εναπόκειται σε όλους τους εταίρους μας, μαζί με την Ουκρανία, να καθορίσουν ποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν για τις κυρώσεις και πότε».

Υπενθυμίζεται ότι ο Zelenskiy επέμεινε από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία πρέπει να ενισχυθούν και δεν μπορούν να αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί πρόσωπο με πρόσωπο ειρηνευτικές συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου και η ατμόσφαιρα έχει επιδεινωθεί λόγω των ισχυρισμών της Ουκρανίας ότι τα ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν θηριωδίες κατά την αποχώρησή τους από περιοχές κοντά στο Κίεβο. Η Μόσχα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

«Είμαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, αν και είναι δύσκολες», είπε ο Λαβρόφ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν παγώσει περίπου τα μισά από τα κρατικά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Μόσχας και έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στο εμπόριο με τη Ρωσία, πλήττοντας την οικονομία της και θέτοντάς την στο χείλος της χρεοκοπίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από το reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News