Κόσμος Σάββατο 16/04/2022, 07:44
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία εκλογές: «Πράσινη στροφή» Μακρόν ενόψει β΄ γύρου

Γαλλία εκλογές: «Πράσινη στροφή» Μακρόν ενόψει β΄ γύρου

«Πράσινη στροφή» προσπαθεί να πραγματοποιήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την Κυριακή του Ορθόδοξου Πάσχα, προκειμένου να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής του μετακίνησης στη Χάβρη της Βρετάνης, ο πρόεδρος επισκέφθηκε βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών. «Αν θέλουμε να επιτύχουμε στην οικολογική μας μετάβαση, πρέπει να υιοθετήσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ανακυκλώνουμε περισσότερο», είπε ο Μακρόν, που δεσμεύθηκε να καταργήσει τα πλαστικά μιας χρήσης μέχρι το 2040. Η προεκλογική ομάδα του προέδρου εκτιμά ότι η έμφαση σε «πράσινα» θέματα θα βοηθήσει τον Μακρόν να πείσει ψηφοφόρους του υποψηφίου των Οικολόγων Πράσινων, Γιανίκ Ζαντό, που εξασφάλισε 4,6% στον πρώτο γύρο, αλλά και αυτών του Αριστερού υποψήφιου Ζαν-Λικ Μελανσόν, τρίτου στην κάλπη με ποσοστό 22%, σύμφωνα με το περιοδικό Politico.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει ότι μοιράζεται «κοινές επιδιώξεις» με τους Ζαντό και Μελανσόν σε θέματα όπως «η οικολογία, η ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050 και ο σεβασμός του Συμφώνου των Παρισίων για το κλίμα, ενώ το ακροδεξιό πολιτικό πρόγραμμα της Λεπέν απορρίπτει όλα τα παραπάνω», είπε ο Μακρόν. Ο πρόεδρος «υπεξαίρεσε» το σύνθημα του Μελανσόν για «οικολογικό κυβερνητικό σχεδιασμό», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαγορεύοντας ορισμένους τύπους λιπασμάτων και φροντίζοντας τα σπίτια να είναι επαρκώς μονωμένα, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο σημαντικότερος κίνδυνος για τον Μακρόν αφορά το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι του Μελανσόν να προτιμήσουν την αποχή για τον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης προσφέροντας έτσι εκλογικό πλεονέκτημα στη Μαρίν Λεπέν.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News