Κόσμος Σάββατο 9/04/2022, 18:42
ΚΟΣΜΟΣ

Stand Up For Ukraine: 9,1 δισ ευρώ για τη στήριξη των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφύγων

Από αυτά τα 9,1 δισ. ευρώ, τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία και τα 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν στη φιλοξενία προσφύγων σε κράτη μέλη της ΕΕ και γειτονικές χώρες.

Stand Up For Ukraine: 9,1 δισ ευρώ για τη στήριξη των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφύγων

Η παγκόσμια εκστρατεία «Stand Up for Ukraine» συγκέντρωσε 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ για τους ανθρώπους που εξαιτίας της ρωσικής εισβολής εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Σε αυτό συμπεριλαβάνεται και 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ένα επιπλέον 1 δισ. ευρώ δάνειο για την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από την εισβολή.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η αλληλεγγύη χωρών, εταιρειών και ανθρώπων σε όλο τον κόσμο προσφέρει λίγο φως σε αυτή τη σκοτεινή ώρα. Η εκστρατεία «Stand Up for Ukraine» έχει συγκεντρώσει 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ για τους Ουκρανούς, με ένα επιπλέον δισεκατομμύριο που έχει δεσμευτεί από την EBRD. Και θα έρθουν κι άλλα. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη. Και μόλις σταματήσουν να πέφτουν οι βόμβες, θα βοηθήσουμε τον λαό της Ουκρανίας να ξαναχτίσει τη χώρα του. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό δήλωσε: «Σήμερα, συγκεντρώσαμε πάνω από 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό λαό που έχει εκτοπιστεί από τον συνεχιζόμενο και αδικαιολόγητο πόλεμο του Πούτιν. Είτε πρόκειται για φαγητό, νερό, στέγη ή ιατρική βοήθεια – θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τη βοήθεια που χρειάζεστε αυτή τη στιγμή. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία».

Σημειώνεται ότι από αυτά τα 9,1 δισ. ευρώ, τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία και τα 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν στη φιλοξενία προσφύγων σε κράτη μέλη της ΕΕ και γειτονικές χώρες.

Η χρηματοδότηση αναλύεται ως εξής:

  • 4,1 δισ. ευρώ αφορούν σε οικονομικές συνεισφορές και δωρεές σε είδος για τους εσωτερικά εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες τα οποία υποσχέθηκαν κυβερνήσεις, εταιρείες και ιδιώτες σε όλο τον κόσμο.
  • 5 δισ. ευρώ είναι δάνεια και επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκούς δημόσιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Επισημαίνεται ότι οι δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία θα διοχετεύονται πλέον σε μεγάλο βαθμό μέσω των ουκρανικών αρχών, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Οι δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα και μεμονωμένα άτομα για εσωτερικά εκτοπισμένους θα διοχετεύονται κυρίως μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Με το βλέμμα στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην Ε.Ε. – Τρόποι απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο

Γ. Στουρνάρας: Το σοκ στην Ουκρανία συμβάλλει στην αύξηση του πληθωρισμού

Δένδιας: Οι θέσεις της Ελλάδας στην Ουκρανία είναι οι θέσεις που έχει για το Κυπριακό

Ουκρανία: Πάνω από 130 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι στο χωριό Μακάριφ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News