Κόσμος Σάββατο 26/02/2022, 14:23
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Θέμα χρόνου ο αποκλεισμός της από το σύστημα SWIFT;

Ρωσία: Θέμα χρόνου ο αποκλεισμός της από το σύστημα SWIFT;

Η λήψη της απόφασης για αποκλεισμό της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT είναι θέμα ημερών, όπως δήλωσε σήμερα Σάββατο στο Reuters διοικητής κεντρικής τράπεζας εντός της Ευρωζώνης.

«Η απόφαση για το σύστημα SWIFT είναι απλώς θέμα χρόνου, πολύ σύντομου χρόνου, ημερών», τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Είναι ένα μέτρο επαρκές; Όχι. Είναι απαραίτητο; Απολύτως. Οι κυρώσεις έχουν νόημα μόνο εάν υπάρχει κόστος και για τις δύο πλευρές και αυτό θα είναι δαπανηρό», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υποστήριξε τον αποκλεισμό της Ρωσίας σε τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.

«Αυτή είναι η αρχή μιας νέας σελίδας στην ιστορία των κρατών μας», έγραψε ο Ζελένσκι στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν είναι υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT. Στη δήλωσε αυτή προέβη έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του.

Η Γαλλία δηλώνει επίσης έτοιμη να προμηθεύσει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό την Ουκρανία, έγραψε ο Κουλέμπα σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Από τη μεριά της, η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμόνιτε, είπε ότι οι δυτικοί εταίροι είναι πολύ κοντά να αποκόψουν τη Ρωσία στο παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών.

«Στόχος μας είναι η απόφαση να ληφθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα. Δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένη ημερομηνία. Από ό,τι ακούω φαίνεται ότι δεν έχει απομείνει ισχυρή αντιπολίτευση», τόνισε η Σιμόνιτε σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους.

Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν χθες Παρασκευή ότι θα μπορούσαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT σε έναν νέο γύρο κυρώσεων, με στόχο να σταματήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News